India wil 10 nieuwe kerncentrales gaan bouwen
| snc.com | Door: Redactie
India heeft plannen om meer kerncentrales te gaan bouwen. Het land is de op twee-na-grootste uitstoter van CO2 ter wereld en wil in 2070 klimaatneutraal zijn.
India wil meer kerncentrales gaan bouwen
"Kernenergie wordt als essentieel beschouwd in de energietransitie die India plant naar minder fossiele brandstoffen", vertelt India-correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Vorige maand heeft India bij de VN-klimaattop een lang termijnplan ingediend, waarin staat dat het de capaciteit van kernenergie de komende 10 jaar verdriedubbeld moet worden."
Plannen
Nu zijn er dus meer details bekend gemaakt. Er zijn al 5 locaties goed gekeurd voor de bouw van 10 nieuwe
Na de kernramp in 2011 in Japan twijfelden mensen al helemaal aan de veiligheid van kerncentrales. "Daarom is het meermaals ook niet doorgegaan, maar weer verplaatst naar andere locaties en heel erg vertraagd." Toch is India in de afgelopen jaren
Energie
Er is wereldwijd meer interesse in de bouw van nieuwe kerncentrales vanwege de hoge energieprijzen en de zorgen over de energievoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Spelen deze argumenten in India ook mee? "De prijs van wereldwijde brandstoffen is in India een grote zorg en onafhankelijkheid op het gebied van energievoorzieningen is altijd wel belangrijk geweest voor India. Nu helemaal in Europa duidelijk wordt wat voor effect het heeft als je dat niet bent, komt dat meer naar de voorgrond."
"Voor de hoeveelheid kerncentrales die India plant, zou het ook genoeg eigen uranium voorraad hebben om al z’n brandstof te kunnen dienen. Er wordt ook heel lang al onderzoek gedaan naar Thorium als brandstof voor kerncentrales.” India zou een enorme natuurlijke voorraad hebben van deze stof. “Er is zo’n grote voorraad van dat het voor een lange tijd niet op zal raken. Maar aan de andere kant wordt er ook heel veel met Rusland samen gewerkt voor de bouw en ontwikkeling van kerncentrales, dus helemaal onafhankelijk is het niet. Op dit moment is toch de belangrijkste drijfveer: het klimaatdoel. Dat van 2070, maar ook van 2030. Dan moet de helft van energie uit niet-fossiele brandstoffen komen."
Klimaatdoelen
Volgens André gaat het goed met de Indiase klimaatdoelen. "Het doel wat ze oorspronkelijk in Parijs hebben gezet, is voortijdig gehaald. Nu al komt meer dan 40 procent die India kan opwekken uit niet-fossiele brandstoffen. We zeggen steeds grootste uitstoter, maar bedenk wel: als je berekent per inwoner is dat veel lager dan in Europa. Maar de energiebehoefte stijgt nog steeds en dus bouwt India nog steenkoolcentrales. Om te zorgen dat de uitstoot per persoon niet zal stijgen en op de langere termijn die steenkolen niet meer nodig zullen zijn, wordt er best wel hard gewerkt aan steeds weer nieuwe duurzame bronnen."
Zo is er ook deze week een plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van de systemen voor de transmissie- en batterijopslag uit bijvoorbeeld windparken. "Zodat deze stroom altijd en in het hele land beschikbaar zal zijn. Alles bij elkaar heeft India veel geld voor nodig. Tot 2030 hebben ze berekend 28 miljard euro nodig te hebben. India hoopt hiervoor deels gebruikt te kunnen maken van het beloofde internationale klimaatfonds."
RJN india kern
| snc.com | Door: Redactie