‘’Het is tijd voor een revolutie’’
| natioblogs.com | Door: Redactie
Clarence Seedorf behoort absoluut tot de meest onderschatte Nederlandse voetballers ooit. Alhoewel hij bij het Nederlands elftal nooit de waardering kreeg, kreeg hij deze wel bij meerdere grote Europese topclubs daar hij zichzelf tot topvoetballer wist te ontwikkelen en daarmee een behoorlijke bijdrage leverde bij het winnen van diverse grote prijzen.
Door de sterke binding met zijn geboorteland Suriname, participeert Clarence Seedorf met regelmaat in maatschappelijke projecten. Hij liet onder meer het Clarence Seedorf Stadion in Suriname bouwen en steunt met zijn stichting Champions for Children Foundation vele goede doelen in Suriname. Zijn sportieve en maatschappelijke betrokkenheid leverde Seedorf
“Ik ben hartstikke trots op deze decoratie”, laat een rustige Seedorf optekenen. “Het vult me met energie, met nog meer wil om Suriname bij te staan. Ik sta altijd klaar om te helpen, aldus Seedorf’’.
Verder prijken er op zijn CV diverse interessante feiten over zijn prestaties van zowel binnen, als buiten het veld:
Spreekt zes talen vloeiend
Nederlands, Engels, Sranantongo, Spaans, Portugees en Italiaans. Clarence Seedorf is bijzonder intelligent en een polyglot vanwege zijn hoge graad van taalbeheersing in verschillende talen.
Won 4 keer Champions League
Als enige Nederlandse voetballer speelde Seedorf met drie verschillende profclubs maar liefst vier Champions League-finales waarvan hij er 3 won. Namelijk met Ajax (94-95), Real Madrid (97-98) en AC Milan (2002-2003 en 2006-2007). Hij was tevens de eerste voetballer ter wereld die met drie clubs de Champions League won.
Was tot 2018 jongste Ajax-debutant ooit
Clarence Seedorf was in 1992 16 jaar en 241 dagen oud toen hij zijn debuut maakte in het eerste elftal van Ajax. Tot 2018 was hij de jongste debutant ooit voor Ajax. Ryan Gravenberch verbrak zijn record met een leeftijd van 16 jaar en 130 dagen oud.
Was 22 jaar fulltime prof
Op zestienjarige leeftijd begonnen en op 38-jarige leeftijd gestopt. Clarence Seedorf voetbalde maar liefst 22 jaar als prof. Hij speelde voor Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Inter, AC Milan en Botafogo FR.
Heeft een eigen voetbalclub
SV The Brothers is de club waar Clarence Seedorf de eigenaar van is. De club ligt in het plaatje Meerzorg en komt uit in de hoogste voetbalcompetitie van Suriname.
Wilde €3 miljoen schenken
Seedorf wilde in 2008 €3 miljoen schenken aan de Surinaamse voetbalbond (SVB). Echter wilde hij in ruil daarvoor wel een kleine zeggenschap bij de bond, zodat hij kon coördineren waar het geld aan werd uitgegeven. Zijn aanbod werd toen afgeslagen.
‘’Clarence heeft projecten wereldwijd, maar had verreweg de meeste aandacht aan Suriname gegeven’’.
Clarence is in Suriname geboren en op jonge leeftijd vertrokken naar Nederland,’ vertelt zijn oom Henry. ‘Na vakanties in Suriname vertrok hij steeds weer met het gevoel dat hij iets terug wilde doen voor het land en niet alleen een zak met voetballen wilde achterlaten. Vandaar dat hij een plan ontwikkelde en dit ook deels zelf wilde uitvoeren.
Begin 2008 bood Seedorf de Surinaamse voetbalbond (SVB) drie miljoen euro met het doel de organisatie, competities en evenementen te verbeteren. Hij wilde in ruil voor dit bedrag echter wel enige zeggenschap binnen de bond hebben om onder meer zicht te kunnen krijgen op de uitgaven van de organisatie.
De Surinaamse voetbalbond sloeg het aanbod af. Er werd toen gesuggereerd dat hij de macht binnen de voetbalbond wilde overnemen, maar daar is niets van waar.
Seedorf, die zijn toenmalige zaakwaarnemer Jeffrey Schuhkraft liet bemiddelen, wilde voorzitter worden van een nieuw te installeren Raad van Commissarissen binnen de SVB. Ook wilde de oud-international het Essedstadion overnemen, maar ook dat aanbod werd door de Surinaamse voetbalbond afgeslagen.
Met zijn contacten in het buitenland zou Seedorf meetmomenten en trainingssessies organiseren. Dit plan presenteerde hij zelf aan de Surinaamse samenleving en het zag er veelbelovend uit. Toch werd het plan niet omarmd door de Surinaamse Voetbal Bond.
‘’Je krijgt niet snel iemand met zo’n groot netwerk die zich voor de ontwikkeling van het voetbal in Suriname wil inzetten’’.
Ook was hij bereid zijn wereldwijde netwerk in te zetten. Na een eerste gesprek met het toenmalige bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) werden delegaties uit Italië ingevlogen om gesprekken te voeren over de concretisering van zijn plannen. De Italianen voerden het woord namens ON International, de organisatie waarin de belangen, stichtingen en initiatieven van Clarence Seedorf zijn ondergebracht.
‘’We zijn een jaar bezig geweest om plannen met het Surinaams voetbal voor te bereiden. Daar was ook geld voor beschikbaar, zegt Seedorf: “We hadden een aantal financiers die bereid waren om erin te stappen. Maar wel op voorwaarde dat wij garant zouden staan. Dat lijkt me ook wel logisch want ze maken tenslotte afspraken met ons, aldus Seedorf’’.
Uit alles bleek de toewijding van Seedorf aan Suriname. Vanuit de SVB werd echter heel slordig omgegaan met deze mogelijkheid, waardoor Seedorfs droom om zijn geboorteland te zien schitteren op het WK 2014 in buurland Brazilië de grond in werd geboord.
‘’Het is een innige wens van alle Surinamers om de kleuren van onze vlag eens te zien wapperen op het grootste voetbaltoernooi ter wereld’’.
Waarschijnlijk botste Clarence met de cultuur binnen de bond vanwege een te strakke houding of sprak hij te direct, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat hij met een groep heeft deelgenomen aan de SVB-verkiezingen. De eerste afspraak was een commissie opzetten en van daaruit opereren. De leden, gerekruteerd uit de verschillende verenigingen, hebben uiteindelijk bepaald dat ze het plan van Clarence niet wilden. Suriname was nog niet ready.
‘’Seedorf beschouwt het als zijn missie om behalve het voetbal ook de gehele Surinaamse gemeenschap te dienen’’.
Clarence is het meest teleurgesteld in het feit dat ondanks de nadrukkelijke en duidelijk zichtbare intenties met zijn geboorteland zijn inspanningen niet op de juiste wijze zijn beantwoord.
Boos is Seedorf niet, wel toont hij zich verbaasd over de opstelling van de SVB. Tijdens de door Seedorf zelf ingelaste persconferentie heeft hij juist aangegeven graag te willen samenwerken met de bond.
“Voor alle duidelijkheid: niet wij maar de SVB heeft de gesprekken om samen te werken afgebroken. Bij ons staat de deur altijd open. Nog steeds, die deur is ook nooit dicht geweest. Maar zij hebben de deur destijds wel dicht gedaan.”
De SVB gaf aan dat ON International, de organisatie van Seedorf, begin 2008 afspraken niet zou zijn nagekomen en dat daarom de gesprekken over een eventuele samenwerking werden afgebroken. De bond reageerde daarmee op de uitspraken van de voetballer tijdens een persconferentie een dag eerder.
“Als ze willen, kunnen ze mij altijd bellen. Dat heb ik ook geprobeerd duidelijk te maken. Maar dat de SVB nu op deze manier reageert op zaken uit vind ik niet zo netjes. Bovendien is hun verhaal niet compleet, aldus Seedorf’’.
Het is niet de stijl van Clarence Seedorf of zijn organisatie om publiekelijk op uitlatingen van anderen te reageren, maar na de persverklaring van de Surinaamse voetbalbond voelde hij zich toch geroepen om commentaar te geven door kort in te gaan op de gesprekken die begin 2008 zijn gevoerd met de SVB. Hij stelt allereerst dat destijds alleen een Memorandum of Understanding (MOU) op tafel lag. En dat is niet meer en niet minder dan een intentieverklaring, zegt Seedorf:
“Daarin spreek je af dat je met elkaar verder wil. Eigenlijk ga je pas daarna bekijken op welke manier. Wij zouden bijvoorbeeld eerst een kijkje in de keuken van de SVB willen nemen. Hoe ziet de organisatie eruit? De volgende stap is om echt afspraken te maken. Ik begrijp dan ook niet waarom de SVB problemen had met die MOU. Daarbij vind ik het niet netjes om achteraf uitspraken te doen over iets dat binnenskamers is besproken.”
Het was geenszins de bedoeling dat hij persoonlijk zitting zou nemen in het SVB-bestuur, zoals is gesuggereerd. Wel zou er gekeken worden naar de structuur van de samenwerking:
“Wij wilden een aantal professionele krachten inzetten om bij te dragen aan de ontwikkeling van het Surinaams voetbal. Capabele mensen om het voetbal vooruit te brengen.”
Intussen heeft ook Seedorf zich zijdelings laten horen over de kwestie Gorré. Hij had het over het Nederlandse voetbal.
"De wereldtitel in Qatar zou inspirerend kunnen werken (voor Nederland, ... red.) om verandering te brengen in onze diepste overtuigingen van het voetbalspel", zei de wereldbefaamde middenvelder. "Overtuigingen en principes die ook in Suriname weer hersteld moeten worden. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft op alle vlakken minder ervaring, maar de overeenkomst met de KNVB is het kortzichtige beleid. Bij de SVB lijkt het erop dat wanneer de juiste ingrediënten - met onder andere een goede bondscoach - aanwezig zijn om een lekkere pom met pastei te maken, er toch gewoon een hutspot uitkomt."
Daarmee kan er gerust vanuit worden gegaan dat de liefde van Clarence voor Suriname nog steeds vurig is.
‘’Clarence zijn hart is verbonden met Suriname en het is niet uitgesloten dat hij in de toekomst nog iets zal doen voor het Surinaamse voetbal, maar nu is het wel een gepasseerd station, aldus zijn oom Henry Seedorf’’.
Het is dan ook de vraag hoe de SVB een profleague wilt opzetten en het wilt leiden als er niet wordt geluisterd naar deskundigen op voetbal- en/of sportgebied, management, organisatiekunde en marketing. Voorgangers die veel voor de Surinaamse voetbalsport hebben betekend en hun kennis ter beschikking hebben gesteld, werden bedankt. Waaronder Stanley Menzo, (inmiddels werkzaam als bondscoach van de nationale Arubaanse voetbalploeg) en Clarence Seedorf. Vermoedelijk omdat deze oud profs financiële- en organisatorische eisen stelden die de bond niet kon of wilde inwilligen. Zelfs simpele afspraken werden niet nagekomen. En dan reppen we nog niet over de frisse energie en motivatie die Dean Gorré dagelijks uitstraalde en de spelers uit de diaspora die hij persoonlijk heeft benaderd en overtuigt om voor Natio uit te komen. Merkwaardig genoeg stond SVB bestuurslid Roy Samuels er versteld van dat Dean Gorré in de periode 2020 tot aan augustus 2021 meer in het buitenland verbleef dan in Suriname.
Het is dan ook vrij opmerkelijk dat de redenen voor het afserveren van Dean Gorré door de SVB gelijkenissen vertoond met de wijze waarop de initiatieven van Clarence Seedorf naar de prullenbak zijn verwezen.
Momenteel is Seedorf columnist en schrijft sinds 5 juni 2021 wekelijks een column voor NRC. Seedorf was al bekend met het schrijven van columns, want in de periode 2009–2010 schreef hij al bijdrages voor The New York Times.
‘’Ik wil gevoelige zaken op een respectvolle manier benaderen, mensen verenigen en mijn denkbeelden als wereldburger delen, aldus Seedorf’’.
In een interview met NRC vertelt hij dat hij zich met zijn column wil gaan mengen in het maatschappelijke debat in Nederland. De oud-voetballer heeft een stichting waarmee hij zich inzet voor de bestrijding van armoede onder kinderen in ontwikkelingslanden.
Verder is hij onder meer UEFA-ambassadeur voor ‘diversiteit en verandering’ en lid van een VN-commissie voor klimaatverandering. Allemaal thema’s, zegt hij, die onderwerp van zijn columns kunnen worden. Zijn persoonlijke leven, zijn voetballoopbaan, zijn levensfilosofie, actuele kwesties.
Ook is hij ambassadeur voor de Nelson Mandela Foundation.
‘’Ik ben sporter in hart en nieren en heb geen enkel ander doel dan het sportmanschap zuiver te houden en de sport in al haar facetten naar een hoger niveau te brengen.Suriname heeft en zal altijd een warme plek hebben in mijn hart’’.
Natio is dan wel een internationale voetbal-ervaring rijker, maar een illusie armer geworden door gebrek aan communicatie, samenwerking, planning, organiserend vermogen, integriteit en falend beleid van de Surinaamse voetbal bond. Maar met het CV, het wereldwijde netwerk en het feit dat Seedorf het Surinaamse volk achter zich heeft, is er geen betere kandidaat voor een revolutie waarbij er grotere veranderingen worden kunnen worden ingevoerd in de wijze waarop er bij de Surinaamse Voetbal bond wordt bestuurd.
| natioblogs.com | Door: Redactie