• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het streven naar 27.000 hectare padieinzaai waarschijnlijk niet haalbaar

| dagblad suriname | Door: Redactie

Ondanks de verbeterde aanvoer van irrigatiewater zullen vele padiearealen in het district Nickerie toch niet ingezaaid kunnen worden. De verbeterde wateraanvoer vanuit het Wakay pompgemaal blijkt toch niet dusdanig te zijn, dat alle padiearealen van voldoende water kunnen worden voorzien ten behoeve van de inzaai. De beschikbaarheid van water is niet constant en dat biedt voor een aantal padieboeren geen zekerheid om tot inzaai over te gaan. De constante beschikbaarheid van irrigatiewater is niet alleen belangrijk bij de inzaai, maar ook gedurende gehele periode van groei van de padieaanplant.  

Door de verbeterde wateraanvoer sedert de inzet van de derde pomp van

het Wakay pompgemaal, zijn vele boeren inderdaad eindelijk overgegaan tot inzaai. Echter is het ook zo dat vele arealen niet is ingezaaid, vanwege de onzekerheid over de constante beschikbaarheid van water.

De watersituatie in het irrigatiekanaal langs een uitgestrekte padieareaal van het rijstbedrijf Manglie. Op de achtergrond nog duidelijk te zien dat het padieareaal nog droog staat, dus nog niet is ingezaaid. 

Gevreesd wordt dat het streven van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om dit seizoen minstens evenveel in te zaaien als het vorig seizoen, niet gehaald zal worden. Het vorig seizoen is er volgens LVV-minister Parmanand Sewdien ongeveer

27.000 hectare ingezaaid. 

Tijdens een bijeenkomst met bewoners van Wageningen in Nickerie het afgelopen weekend zei Sewdien, dat dit seizoen dankzij de droge weersomstandheden ruim 35.000 hectare grond is klaargemaakt ten behoeve van padieinzaai. Hij onderkent het probleem van de beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater, doch hij hoopt toch dat uiteindelijk tenminste evenveel zal worden ingezaaid dit seizoen.

Werkelijke situatie in het veld

Enkele padieboeren zeggen desgevraagd aan Dagblad Suriname, dat gelet op de werkelijke omstandigheden in de verschillende rijstpolders, het ernaar uitziet dat er dit seizoen minder zal worden ingezaaid. Volgens boeren is er tot nu toe nauwelijks 50 procent van de bewerkte padiearealen ingezaaid. Dat er in de komende twee weken naar het einde van de inzaaikalender, die op 31 december afloopt, nog de resterende 50 procent van de arealen zal worden ingezaaid, lijkt volgens padieboeren heel sterk. Mogelijk zal in de praktijk nog tot in de eerste week van januari nog worden ingezaaid, maar dan nog zullen niet alle arealen ingezaaid kunnen worden. Na die periode toch nog overgaan tot inzaaien is niet meer verantwoord. 

zaaizaad dat vanaf de afgelopen oogst in de maanden september en oktober in de opslag heeft gezeten, heeft dan de maximale rustperiode van 2 maanden ruim overschreden. Daardoor heeft het aan kiemkracht verloren. Het toch nog gebruiken voor de inzaai, is volgens padieboeren zoeken om problemen.

(Foto top: De situatie in de irrigatielozingen te Clara- en Nannipolder. Er is wel water in de irrigatielozingen, maar na oppompen in de padiearealen zakt het waterpeil dusdanig dat daarmee weer gestopt moet worden.)

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie