Het negeren van sirenes door luide muziek neemt steeds meer toe
| dagblad suriname | Door: Redactie
Vorige maand raakten vier personen gewond bij een verkeersongeval tussen een ambulance en een personenauto. Sommige weggebruikers lijken de verkeers- en veiligheidsregels niet serieus te nemen. We zien steeds vaker dat mensen de sirenes van hulpdiensten niet of te laat opmerken, vaak omdat ze hun muziek in de auto hard afspelen of via een earpiece/airpod praten. Als gevolg hiervan worden automobilisten afgeschermd van de geluiden van naderende hulpdiensten zoals ambulances, wat ernstige gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid zoals aanrijdingen.
Dagblad Suriname vroeg de directrice van het Verkeersveiligheid Instituut (VVI), Joanne Adraai, om een reactie omtrent dit stijgend fenomeen. “Deelnemen in het
Volgens het Staatsbesluit van 9 januari 2020, houdende nadere wijziging van het Rijbesluit 1957 artikel 10 lid 7 hebben motorrijtuigen die dienst doen bij politie, brandweer en ziekenhuizen voorrang boven ander verkeer bij het naderen van een kruising of splitsing van wegen, als zij gebruik maken van een sirene of blauw zwaailicht. Deze voorrangsregels gelden ook voor begrafenisstoeten, militaire en politie
In andere landen wordt het rijden met luide muziek of het dragen van earpieces tijdens het autorijden streng gereguleerd. In Engeland bijvoorbeeld kan het gebruik van een mobiele telefoon, inclusief het luisteren naar muziek via earpieces, leiden tot een boete van maximaal £200.
“Ten aanzien van wetgeving in Suriname is er wel een contra, want in ons Rijbesluit artikel 32b, wordt aangegeven dat je niet handmatig mag bellen. Daarentegen zou je dan met een earpiece, earpod of misschien gewoon handsfree bellen”, geeft mevrouw Adraai aan. Volgens haar kan je echter niet meten of de persoon muziek afspeelt of aan het bellen is, met een earpiece op.
Ze benadrukt verder, dat het een verantwoordelijkheid is voor de persoon zelf als verkeersdeelnemer. “Het moment dat je bezig bent met een earpiece waar muziek is of je belt, vermindert je concentratievermogen. Het is automatisme, jouw aandacht is verdeeld als je bezig bent een muziek af te spelen die misschien jouw favoriet is, ben je helemaal into it, in die wereld. Je kan je niet meer focussen op het verkeer”, aldus mevrouw Adraai.
Over luide muziek is er ook geen duidelijke wetgeving, het is summier aangegeven. Er staat in de wetgeving wel aangegeven eerbied en respect te tonen in het verkeer en geen luide muziek te draaien in nabijheid van scholen, ziekenhuizen, begrafenissen en kerken. Maar daarnaast is er niet echt iets waarop de politie kan handhaven, aldus de directrice van het VVI.
SD
| dagblad suriname | Door: Redactie