• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het IOC geeft Russische en Wit-Russische atleten toestemming om als neutrale atleten deel te nemen aan de Spelen van Parijs

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Russische en Wit-Russische atleten toegestaan om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 als neutrale atleten. Deze beslissing geldt buiten teamevenementen en alleen voor atleten die de oorlog in Oekraïne niet actief steunen. Thomas Bach, voorzitter van het IOC, heeft tijdens een ceremonie benadrukt dat er strikte voorwaarden zullen gelden voor de deelname.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

Tot dusver hebben acht Russische en drie Wit-Russische atleten zich gekwalificeerd als neutrale atleten, terwijl meer dan zestig Oekraïense atleten zich hebben gekwalificeerd voor de Spelen.

Het besluit volgt na toenemende druk van internationale sportfederaties en

nationale Olympische comités, die opriepen voor de toelating van Russische en Wit-Russische atleten onder een neutrale vlag. Dit is een versoepeling van de eerder opgelegde sancties na de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022.

Het Russisch Olympisch Comité blijft echter geschorst na het erkennen van regionale IOC-organisaties uit geannexeerde Oekraïense gebieden. Rusland heeft tegen deze schorsing beroep aangetekend bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS).

Er bestaat zorg in Oekraïne over deze beslissing, waarbij de waarnemend minister van Sport aangeeft dat men hoopt dat het IOC een verantwoordelijk besluit zal nemen en dat Rusland niet zal toestaan om

sport te gebruiken voor militaire propaganda, ook al is het onder een neutrale vlag.

| dagblad suriname | Door: Redactie