• woensdag 06 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HET ENERGIETARIEF VERSUS DE IMF-LENING

| united news | Door: Redactie

Foto: De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo. | Auteur: Kenneth Sukul.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, heeft vanaf de presentatie van de technici van Ravaksur en de samenwerkende vakbonden onder leiding van C47, waarin bleek dat het tarief van de regering voor energie niet correct was, laten blijken dat de regering geen afstand wil doen van het tarief dat zij bezig is te implementeren.

Daarbij houdt hij de media voor dat het tarief alleen kan veranderen als er iets met de koers zou gebeuren. Ook geeft hij steeds aan dat het waterpeil in het meer een zorgpunt is. Volgens

de minister, ondersteund door Staatsolie/SPCS, bestaat de kans dat het waterpeil in het Van Blommenstein stuwmeer in juli een niveau kan bereiken waardoor de opwekking van elektriciteit stilgelegd moet worden.

Het water in het meer

Het water in het Van Blommenstein stuwmeer te Afobaka is afkomstig van regen op het meer en het stroomgebied van de Surinamerivier achter het stuwmeer. Naar schatting is het stroomgebied van de Surinamerivier achter het Van Blommestein stuwmeer te Afobaka vier keer zo groot als het meer zelf. De hoeveelheid neerslag boven het meer kan men direct zien aan de stijging van het waterpeil in het meer.

Maar

de neerslag in bijvoorbeeld het dorp Goejaba en de gebieden achter de rivieren Gran Rio of Pikin Rio zal vanwege de afstand meer tijd nodig hebben om in het meer aan te komen. Naarmate er meer neerslag plaatsvindt, zal er ook oppervlaktestroom ontstaan naast grondwaterstroom richting de kreken en rivieren. Ook de stroomsnelheid naar de kreken en in de rivieren zal daardoor toenemen, wat het waterpeil sneller doet stijgen. Daartegenover zal bij minder neerslag (de droge tijd) het water trager stromen naar het meer en het waterpeil dalen, afhankelijk van het aantal turbines dat in productie is.

Ondanks het feit dat er drie turbines in productie zijn, is het waterpeil in het meer de afgelopen dagen met 12 cm gestegen. Dat houdt in dat als het water van het achterland op dit moment zou zijn aangekomen in het meer, het waterpeil hoger dan 60 cm zou staan.

De maanden mei, juni en juli zijn de natste maanden van Suriname en de kans dat er geen neerslag in deze periode zal plaatsvinden is zo goed als nihil. En als de aangekondigde La Niña boven Suriname heftig wordt, kan het waterpeil in de rivieren en in het meer abnormaal sneller gaan stijgen. (Zie 2022)

Veilig beheren van de stuwdam

Voor het veilig en economisch optimaal beheren van de Afobaka stuwdam is het van belang dat de neerslag in het gehele stroomgebied van de Surinamerivier wordt gemeten. Daardoor kan men de ontwikkeling van het waterpeil en de stroomsnelheid in de rivier voor en achter de stuwdam bijhouden. Met die informatie kan men verder uitrekenen hoe hoog het water in het meer per dag kan stijgen en hoeveel water de rivier benedenwaarts zonder schade kan afvoeren.

Immers, de stuwdam kan alleen veilig beheerd worden door energie op te wekken, rekening houdend met het waterpeil voor en achter de stuwdam. Door de neerslag voor de stuwdam en het achterland te negeren, ontstaat de situatie zoals in 2022 waarbij het water bij niet spillen over de dammen gaat stromen en als er gespild wordt, het gebied voor de stuwdam onder water wordt gezet.

Meer dan 2 miljard USD-verlies door slecht beleid

Suriname heeft in 2019 de Afobaka Waterkracht Centrale overgenomen van Alcoa waarbij ze 100 miljoen USD (exclusief rente) heeft betaald voor geleverde elektriciteit door Alcoa (Suralco). Daarbij heeft Suriname afgezien van schadevergoeding als gevolg van de inkomstenderving die zij gaat lijden vanwege contractbreuk door Alcoa. Naar schatting zal Suriname minimaal 2 miljard USD derven in die periode. Om die schade terug te verdienen zou Suriname de stuwdam optimaal moeten inzetten.

De technici van Ravaksur en de samenwerkende vakbonden onder leiding van C47 hebben uitgerekend dat voor elke MW dat Suriname niet met water opwekt, zij USD 2.826 per dag moet betalen voor de aankoop van olie. Vanaf augustus 2019 tot heden heeft Staatsolie/SPCS gemiddeld 30 MW per dag minder opgewekt. Totaal heeft Suriname gedurende 57 maanden 51.300 MW verloren. In geld uitgedrukt is dat een verlies van USD 145 miljoen. Daarbij is het menselijke leed en de materiële schade door het onder water zetten van het Brokopondo-gebied, de miljarden subsidie aan de EBS en de schade aan de economie buiten beschouwing gelaten.

De IMF-lening

De regering heeft vaker in de media verklaard dat de subsidie die zij aan EBS moet betalen haar ruim 5 miljard SRD zal kosten dit jaar. Het IMF zou volgens haar mededelingen ook van haar eisen dat ze de energietarieven moet verhogen om de subsidie terug te dringen. Wat onbegrijpelijk is, is dat de technici van Ravaksur en de samenwerkende bonden onder leiding van C47 de regering concrete mogelijkheden bieden om niet alleen de subsidie naar nul SRD te brengen maar zelfs nog geld aan te verdienen. Terwijl dezelfde regering alles eraan doet om die voorstellen niet te implementeren. Moet de regering de naar corruptie riekende inefficiënties in stand houden? Moeten de hoge energietarieven en de miljarden subsidies de weg voor de lening van het IMF plaveien?

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: VAKBONDEN EN REGERING IN NAUWERE SAMENWERKING OVER ENERGIETARIEVEN

| united news | Door: Redactie