• maandag 23 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het biologisch verduurzamen van hout

| starnieuws | Door: Redactie

Noraisha Tjon-A-Hung presenteert haar onderzoeksresultaten.

(Aangeboden)Noraisha Tjon-A-Hung studeerde onlangs af aan de Studierichting Agrarische Produktie (AP), Oriëntatie Bosbouw, van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).  De titel van haar onderzoek was:Preservation of wood with plant-based oils… A study into the protection of some lightweight Surinamese wood species”. Het doel van het
onderzoek was om na te gaan of de lichte houtsoorten op basis van plantenextracten uit de Surinaamse flora verduurzaamd kunnen worden en het toepassingsgebied van de lichte houtsoorten kan worden verruimd.LiteratuurstudieGestart werd met een literatuuronderzoek naar de verschillende houtsoorten, hun voorkomens en rondhoutproductie en naar de plantaardige oliesoorten en hun werking tegen houtaantastende schimmels en termieten. Verder werd een voorstudie gedaan naar de bestaande onderzoeksmethoden en kennis over het biologisch verduurzamen/beschermen van houtsoorten in het buitenland. Het onderzoek was daarna geconcentreerd op drie lichte Surinaamse houtsoorten: wanakwarie (Vochysia tomentosa G. Mey.), soemaroeba (Simarouba amara Aublet) en possentrie (Hura crepitans L.).
De Surinaamse oliesoorten gekozen voor dit onderzoek waren cocos (Cocos nucifera L.) en krappa (Carapa guianensis Aubl. en Carapa procera DC.). De gekozen middelen voor het aanbrengen van de oliën, te weten kwasten en onderdompelen, zijn makkelijk toepasbaar in de Surinaamse industrie. Gebruik van veldtest methoden

Voor het bepalen van de effectiviteit van oliebehandelingen werd er gebruik gemaakt van twee veldtest methoden: blootstelling aan de buitenlucht en grondcontact. De volgende hoofdvariabelen die in het onderzoek zijn bekeken zijn olie-opname, houtvochtgehalte, zwartverkleuring en buigsterkte. Verder werden statistische toetsen gedaan om de verschillen in deze variabelen bij elk van de drie houtsoorten te testen.

De resultaten voor de olie-opname tonen aan dat de mate van olie-opname bij het kwasten min of meer houtsoortonafhankelijk is. Bij het onderdompelen zijn er wel verschillen te zien tussen de drie houtsoorten: wanakwarie het minst olie op en possentrie het meest. Bij de houtsoorten soemaroeba en possentrie is er meer olie-opname geweest bij de behandeling onderdompelen met cocosolie dan bij de behandeling onderdompelen met krappaolie.

De resultaten voor het houtvochtgehalte van de oliebehandelde proefstukken tonen aan dat er tijdens de blootstelling aan de buitenlucht zowel een toename als een afname plaatsvindt. Vocht gaat zowel in als uit het hout. Er vindt dus geen langdurige ophoping van vocht plaats, waardoor deze proefstukken in de praktijk minder kans op schimmelaantasting zullen lopen.

Verder zijn er de resultaten voor de zwartverkleuring. De zwartverkleuring geeft een indirecte indicatie voor de mate van bescherming van het hout door de aanwezigheid van de zwartverkleurende schimmel. De resultaten tonen aan dat de behandeling onderdompelen met krappaolie voor de hoogste waarde van zwartverkleuring heeft gezorgd, en dan met name bij de proefstukken van de blootstelling aan de buitenlucht.

Bij de soemaroeba is de zwartverkleuring heel snel op gang gekomen, zo snel dat er geen vergrijzing van het houtoppervlak is waar te nemen. Bij wanakwarie is wel vergrijzing opgetreden en kwam de zwartverkleuring bij deze houtsoort langzaam op gang, pas na de 6e week.

Bij de resultaten van de buigsterkte zijn er veel verstoringen bij de metingen ontstaan maar zijn er te weinig proefstukken/ herhalingen gemeten om een concrete uitspraak te doen over de buigsterkte. Verder zijn er volgens de resultaten wel veelbelovende ontdekkingen gedaan, zoals de hoge mate van groei van de zwart verkleurende schimmel en het ontstaan van een dampopen systeem. Dampopen wil zeggen dat vocht zowel in het hout als uit het hout kan treden, waardoor er minder kans is op langdurige vochtophoping. Bij een dampdicht systeem moet men betere maatregelen treffen en voorzichtiger zijn dat het hout echt niet langdurig wordt blootgesteld aan vocht. Bij een dampopen systeem hoeft men minder angstig voor kortstondige vochtophoping te zijn. Eerste bosbouwonderzoekerNoraisha Tjong-A-Hung is de eerste bosbouwonderzoekster die dit onderzoek in Suriname  heeft opgepakt. Het is de bedoeling dat  ze vervolgonderzoek zal verrichten. In dit onderzoek is  gebruik gemaakt  van drie houtsoorten; voor een vervolgonderzoek zouden  ook andere houtsoorten gebruikt kunnen worden. Houtsoorten die nu bekendheid krijg zijn licht van gewi en men hoeft zich niet te  beperken tot te  deze soorten alleen.

Ook voor de oliesoorten kunnen er andere gebruikt worden.

De beoordelingscommissie bestond uit Maureen Playfair (Faculteitsbegeleider,), Ing. Eric Botter (†) (Praktijkbegeleider), Rewish Somai, MSc (Medebeoordelaar), Clyde de Haas, MSc (Externe Beoordelaar) en Professor Lydia Ori (Voorzitter van de Beoordelingscommissie).

| starnieuws | Door: Redactie