• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hamas en de Palestijnse autoriteit verwelkomen de resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren in Gaza

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Palestijnse islamitische groepering Hamas, haar bondgenoot de Islamitische Jihad-groep en de rivaliserende Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas verwelkomden een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin zij een voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza steunden.

In zijn verklaring zei Hamas dat het bereid was samen te werken met bemiddelaars bij de implementatie van de principes van het plan.Hamas zei eerder op maandag alleen bereid te zijn een overeenkomst te aanvaarden die een einde zou maken aan de oorlog in Gaza, terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij vastbesloten was oorlog te voeren tegen.

“Hamas verwelkomt wat is opgenomen in de

resolutie van de Veiligheidsraad die het permanente staakt-het-vuren in Gaza bevestigde, de volledige terugtrekking, de uitwisseling van gevangenen, de wederopbouw, de terugkeer van de ontheemden naar hun woongebieden, de afwijzing van elke demografische verandering of inkrimping. in het gebied van de Gazastrook, en de levering van de benodigde hulp aan onze mensen in de Gazastrook”, zei de militante groep in een verklaring.

De Amerikaanse president Joe Biden schetste vorige maand het wapenstilstandsakkoord en het voorziet in een gefaseerd staakt-het-vuren, dat uiteindelijk zal leiden tot een definitief einde aan de oorlog. Maar Israël heeft gezegd dat het alleen zal instemmen met tijdelijke

pauzes totdat Hamas is verslagen, terwijl Hamas heeft tegengegaan dat het geen deal zal accepteren die niet garandeert dat de oorlog zal eindigen.Nu het conflict de negende maand ingaat, kreeg het plan maandag verdere steun van de Verenigde Naties, waar veertien leden van de Veiligheidsraad een door de VS opgestelde resolutie ten gunste van het voorstel aannamen, terwijl Rusland zich onthield van stemming.

Bij de acht maanden durende Israëlische aanval op de Gazastrook zijn ruim 37.000 Palestijnen gedood, zeggen gezondheidsfunctionarissen in de door Hamas geregeerde enclave. De oorlog begon toen Hamas-militanten op 7 oktober Israël aanvielen, waarbij volgens Israëlische cijfers 1.200 mensen omkwamen en zo’n 250 anderen werden ontvoerd.

| dagblad suriname | Door: Redactie