• zondag 12 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grensruzie Suriname Guyana opgelost

| snc.com | Door: Redactie

21 september 2007

PARAMARIBO - Een arbitrair tribunaal bij het Permanente Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag heeft de maritieme grens tussen Guyana en Suriname definitief vastgesteld.De Surinaamse president Ronald Venetiaan maakte de beslissing donderdag in Paramaribo bekend.

Het oordeel van het hof betekent dat ongeveer 12.000 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan beschikbaar komt voor Suriname. Ook heeft het hof de soevereiniteit van Suriname bevestigd over de totale grensrivier de Corantijn.

''Suriname is verheugd dat het dispuut nu definitief is opgelost'', aldus Venetiaan.

Maritiem grensgeschil

Het maritiem grensgeschil werd in februari 2004 door Guyana

aan de internationale organisatie voorgelegd. Dit gebeurde ondanks een afspraak tussen de landen om de bevindingen van een gezamenlijke grenscommissie af te wachten. Mondelinge pleidooien in de arbitrageprocedure begonnen in december vorig jaar in Washington.

De arbitragecommissie, waarin beide landen vertegenwoordigd waren, bestond uit vijf personen. Beide landen lieten zich bijstaan door nationale en internationale deskundigen. Zij gaven donderdag een toelichting tijdens de persconferentie van Venetiaan.

10 graden grenslijn

Op verzoek van het Permanente Hof hebben de beide regeringen donderdag op hetzelfde tijdstip het bindende oordeel bekendgemaakt. Het hof verstrekte het eerder deze week aan de regeringen in Paramaribo en

Georgetown.

''We mogen tevreden zijn met het resultaat'', benadrukte Venetiaan. De 34 graden grenslijn die Guyana wenste, is van de baan. Suriname behoudt zijn 10 graden grenslijn. Ook is de eis tot schadevergoeding van Guyana voor het verjagen van een boorplatform in het jaar 2000 - een bedrag van 34 miljoen Amerikaanse dollars - door het hof afgewezen.

Olie en aardgas

In juni 2000 laaiden de spanningen tussen Guyana en Suriname hoog op, toen de Surinaamse marine activiteiten vanaf een olieboorplatform van de Canadese maatschappij CGX Energy verhinderde. CGX had een concessie van Guyana in een zone die dat land claimde.

Er worden enorme voorraden olie en aardgas vermoed in het zeegebied voor de monding van de Corantijn. De plek waar het CGX-platform zich in 2000 bevond, ligt volgens het oordeel van het hof nu in Guyanees gebied, op slechts 8 mijl afstand van de pas vastgestelde grens. Guyana zit te springen om tot exploratie over te gaan.

Uitspraak respecteren

Venetiaan zei het begrijpelijk te vinden dat de parlementaire oppositie niet tevreden is met het oordeel van het hof. ''De regering zou ook meer willen, maar we houden ons aan de regel van het hof dat partijen gebonden zijn de uitspraak te accepteren en te respecteren''. Hij haalde aan dat het hof het verjagen van het CGX-platform, waartoe de toenmalige regering die nu in de oppositie zit opdracht gaf, typeerde als een met de voeten treden van VN-regels'.

President Bharrat Jagdeo van Guyana heeft zijn Surinaamse ambtgenoot laten weten de uitspraak van het hof te accepteren. In de afgelopen jaren ondernam Jagdeo diplomatieke pogingen om tot gezamenlijke exploratie van het maritieme gebied te komen. Suriname wenste niet op de voorstellen van Jagdeo in te gaan. (ANP)


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie