• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grassalco betrekt inheemsen bij goudwinning Maripaston

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

MARIPASTON — Bewoners van Pikin Saron en Bigi Poika zijn blij dat staatsbedrijf Grassalco hen wil laten deelnemen aan economische activiteiten op concessies van het bedrijf. Maandag werden 76 dorpelingen officieel toegelaten om op de concessie te Maripaston aan goudwinning te doen. Twee weken geleden kregen zij al hun toegangsbadge.

Ivanildo Joenakame, kapitein van Bigi Poika, sprak van “een mooi moment”. Hij drukte Grassalco op het hart zich ook te blijven houden aan het principe van free and prior informed consent, waarbij inspraak van inheemsen en marrons een belangrijk element is bij voorgenomen projecten en ontwikkelingen.

“Grassalco wil een voorbeeld

zijn voor de grote multinationals en heeft daarom een model gezocht om dit mogelijk te maken”

De kapitein onderstreepte dat de inheemsen één zijn met het bos en er van leven. “Lanti kon bemoei nanga unu libi. Lanti hari grens gi unu.” Hij benadrukte dat het goud in het bos van de inheemsen is en dat zij daar ook profijt van moeten hebben. “We zullen niet rijk worden, maar wel leven en overleven”, aldus de kapitein. Hij voegde eraan toe dat Bigi Poika bezig is met de afbakening van het leef- en woongebied van het dorp.

Voorbeeld

Tegen de Ware Tijd zei Grassalco-directeur

Wesley Rozenhout dat de inheemsen met eigen machines en middelen hun goudwinningsoperaties moeten doen. In de beginfase zal het bedrijf wel enige logistieke ondersteuning bieden.

Om hun activiteiten redelijk winstgevend te laten zijn, zal Grassalco op gezette tijden zogenoemde low-grade erts aan de goudzoekers leveren waarin zij gegarandeerd goud zullen vinden. “Wat wij willen is dat het bedrijf verdient, maar dat ook de bewoners inkomsten hebben en hun gezin kunnen onderhouden”, aldus Rozenhout. Hij voegde toe dat de goudzoekers, begeleid door Grassalco, kwikvrij zullen werken.

Over het samenwerkingsmodel was hij duidelijk. “Grassalco wil een voorbeeld zijn voor de grote multinationals en heeft daarom een model gezocht om dit mogelijk te maken.”

Werk en inkomen gegarandeerd

Het bedrijf zal inkomsten blijven genereren voor de staat, maar tegelijkertijd worden de bewoners in de gelegenheid gesteld om ook geld te verdienen in de mijnoperatie. Grassalco heeft een deel van de concessie afgebakend waar de inheemsen mogen werken.

Evenals de directeur zei dorpshoofd Clarisse Moera-Awalie van Pikin Saron dat met de toelating van de dorpelingen in de concessie de bewoners zijn gegarandeerd van werkgelegenheid en inkomen. “Dat geeft een tevreden gevoel.” Zij en Joenakame beloofden erop te zullen toezien dat zaken goed gaan en hopen dat er sprake zal zijn van een duurzame samenwerking tussen de dorpen en Grassalco.

| de ware tijd | Door: Redactie