• vrijdag 27 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gasunie bouwt terminal voor vloeibaar gas om te kunnen blijven leveren

| rtlnieuws.nl | Door: Redactie

Gasunie gaat in Duitsland een terminal voor vloeibaar aardgas (LNG) bouwen. Verder wordt bekeken of in Nederland een bestaande terminal voor vloeibaar gas kan worden uitgebreid. Daarmee moeten we minder afhankelijk worden van Russisch gas en moet de leveringszekerheid van gas worden veiliggesteld.

Bij de Duitse terminal voor LNG gaat het om één van de twee nieuwe terminals die de Duitse premier Olaf Schulz gisteren heeft aangekondigd. Duitsland heeft nu nog geen LNG-terminal. Gasunie zegt te hopen nog dit jaar te kunnen beginnen met de aanleg van die terminal. Naast LNG zal daar straks ook waterstof kunnen worden geïmporteerd.

In Nederland is

er, in tegenstelling tot in Duitsland, nu al wel een terminal waar vloeibaar gemaakt aardgas kan worden aangevoerd en weer kan worden omgezet in gasvorm. Gasunie bekijkt of de capaciteit van die terminal in de Rotterdamse haven kan worden vergroot.

 

Kost jaren

Het bouwen of vergroten van een LNG-terminal kost wel tijd, waarschuwt Hans van Cleef, energie-expert van ABN Amro. Hij spreekt van een aantal jaren. En wat waterstof betreft, dat is de komende tien jaar nog redelijk klein, aldus Van Cleef.

Met LNG maak je je overigens ook weer deels afhankelijk van andere landen, voegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen,

daar aan toe. "En een land als Qatar is ook niet helemaal onomstreden."

Minimaal contact

Daarnaast bevriest de Gasunie 'alle non-operationele relaties en contacten met Russische bedrijven', waaronder het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Dat houdt onder meer in dat er geen kennis meer wordt gedeeld, en dat Gasunie-ceo Han Fennema geen zitting meer neemt in de aandeelhouderscommissie van Nord Stream, de onderzeese pijpleiding voor het transport van Russisch aardgas naar Duitsland.

Er is alleen nog minimaal contact met Russische bedrijven, waar het nodig is voor het leveren van gas via de infrastructuur van Gasunie, laat het bedrijf weten.

| rtlnieuws.nl | Door: Redactie