• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EZ: ORDENING EN TRANSPARANTIE BELANGRIJK ‘AANNEMEN VAN SMEERGELDEN GEBEURT AL JAREN’

| dagblad de west | Door: Redactie

Minister Rishma Kuldipsingh, van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft onlangs in het radioprogramma ABC Aktueel gezegd, dat haar ministerie vaak geconfronteerd is geraakt met corrupte handelingen in het belang van importen, exporten en bedrijfsvergunningen, waarbij personen op een makkelijke wijze aan een vergunning willen komen tegen betaling. ‘’Het aannemen van smeergelden gebeurt al jaren, waardoor het bijna normaal lijkt te zijn op het ministerie’’, aldus Kuldipsingh.

De minister zegt dat er een bepaald beleid wordt toegepast, dat inhoudt dat indien er corrupte handelingen worden ontdekt, er gelijk maatregelen worden genomen. Personen die dergelijke handelingen plegen, worden volgens de

minister onmiddellijk ontslagen.

Corruptie is niet goed te praten, omdat het ministerie een dienst verleent aan de samenleving, zegt de minister. “Wanneer een vergunning is ingediend voor een bedrijf en zij voldoen aan alle wettelijke regels en eisen, dan is het niet zo een goed idee om veel meer te betalen voor een bedrijfsvergunning, ontheffing of voor het importeren van voertuigen”, aldus Kuldipsingh.

Het ministerie heeft toentertijd een informatiesessie verzorgd aan diverse autohandelaren, omdat heel wat zaken nog onduidelijk waren. Kuldipsingh benadrukte dat er onlangs ook van haar handtekening misbruik is gemaakt om ontheffing te verlenen aan een ondernemer, voor de import van meerdere voertuigen.

Deze ontdekking kwam aan het licht toen personen van de afdeling Invoer en Uitvoer Deviezen, aan de bel trokken en aangaven dat de minister toestemming gegeven had voor één voertuig, maar op de vergunning stond dat het ging om zeven voertuigen. De minister heeft direct een brief gericht aan haar personeelsleden, om te voorkomen dat die zich schuldig maken aan illegale praktijken.

“Voor deze periode is het vooral belangrijk dat gewerkt wordt aan een stukje ordening en transparantie op het ministerie en dat het werk naar eer en geweten wordt uitgevoerd en de samenleving weet waarop zij recht heeft”, aldus  Kuldipsingh.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie