EX-PRESIDENT BOUTERSE OVERLEDEN
| united news | Door: Redactie
Foto: Voormalig president en ex-NDP-voorzitter Desi Bouterse.
Voormalig president en ex-NDP-voorzitter Desi Bouterse is dinsdag overleden, zo bevestigen meerdere bronnen. De voortvluchtige ex-legerleider overleed na een kort ziekbed op zijn onderduikadres.
NDP-prominenten en partijleden zijn bijeengekomen in het partijcentrum te Geyersvlijt om steun te zoeken bij elkaar en de formele mededeling af te wachten. Bouterse kwam voor het eerst aan de macht door een staatsgreep op 25 februari 1980, waarbij hij met vijftien andere militairen de democratisch gekozen regering van Henck Arron afzette. Deze coup werd aanvankelijk gesteund door delen van de bevolking en sommige oppositiepartijen.
Vanuit het toenmalige Beleidscentrum regeerde Bouterse als
Hoewel hij streefde naar nationale eenheid en het doorbreken van etnische politiek, bleken de Decembermoorden een grote verdeeldheid te veroorzaken. Hij richtte wel de multi-etnische Nationale Democratische Partij (NDP) op.
Bij de verkiezingen van 1987 behaalde het Front voor Democratie en Ontwikkeling een grote overwinning met 40 van de 51 parlementszetels. De NDP, pas opgericht, belandde met 3 zetels in de oppositie. Desondanks behield Bouterse als bevelhebber van het Nationaal Leger zijn politieke invloed.
Na diverse pogingen slaagde Bouterse er in 2010 in het presidentschap op democratische wijze te bemachtigen, een jaar nadat het proces over de Decembermoorden was begonnen, waarin hij hoofdverdachte was. In 2015 werd hij herkozen. In december 2023 werd de inmiddels ex-president in hoger beroep definitief veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden.
Een eerdere veroordeling met dezelfde straf had in november 2019 plaatsgevonden. Hij ging hiertegen in verzet, maar werd opnieuw veroordeeld. Hij kreeg de hoogste straf van de vijf veroordeelde ex-militairen. In januari dit jaar moest hij zich melden in de strafinrichting Santo Boma, maar hij verscheen niet, ondanks afspraken tussen zijn advocaat en het Openbaar Ministerie. Sindsdien was Bouterse voortvluchtig.
Invallen in zijn woning in Leonsberg en andere mogelijke verblijfplaatsen, tot enkele dagen geleden, leverden niets op. Ook medeveroordeelde Iwan Dijksteel meldde zich niet in de gevangenis. Tegen beiden werd via Interpol een internationale signalering uitgevaardigd.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie