• vrijdag 21 June 2024

EK 2024: Spanje heeft geen kind aan Kroatië: 3-0

| starnieuws | Door: Redactie

Lamine Yamal gaf een schitterende voorzet Dani Carvajal die de wedstrijd op slag van rust op slot deed: 3-0. Foto: bndestem.nl

Favoriet Spanje (La Roja) nam het in zijn openingswedstrijd tijdens Euro 2024 op tegen gevaarlijke outsider Kroatië onder aanvoering van veteraan Luca Modric. Het treffen werd afgewerkt in het Olympiastadion in Berlijn. Spanje domineerde de ontmoeting vanaf het eerste fluitsignaal

waardoor Kroatië zijn speelruimte beperkt zag worden tot de eigen speelhelft. Namens Spanje maakte Lamine Yamal met zijn 16 jaren en 338 dagen, zijn opwachting in de basis als de jongste speler aller tijden op een Europees Kampioenschap. Na ongeveer een kwartier spelen kropen de Kroaten uit hun schulp en werd het pas een echte wedstrijd. Er ontstond een aantrekkelijke wedstrijd die zich meer op het middenveld afspeelde, met zo nu en dan kansen aan beide zijden. Spanje toonde zich beter in de afronding en ging de pauze met een 3-0 voorsprong in.

In de 29e minuut bracht de Spaanse aanvoerder

Alvaro Morata zijn land op voorsprong na een diepe pass van Rodri: 1-0. Meteen daarna dachten de Kroaten een antwoord hierop te hebben toen Mateo Kovačić in de 16 meter aan de bal kwam, maar diens inzet was te tam om doelman Unai Simon te verslaan. In de 32e minuut verdubbelde Fabian Ruiz de score na de Kroatische achterhoede in de luren gelegd te hebben: 2-0. Ook ditmaal kwamen de Kroaten hierna meteen goed opzetten, maar de inzet van Lovro Majer belandde in het zijnet. Joško Gvardiol kwam in de 41e minuut het gevaarlijkst voor het Spaanse doel, maar zijn inzet werd door iedereen -inclusief doelman Simon- gemist, waardoor de stand ongewijzigd bleef. Op slag van rust rondde Dani Carvajal een fraaie voorzet van Lamine Yamal, keurig af: 3-0. Bij deze stand zochten partijen de kleedkamers op.

Na de pauze gingen de Kroaten op zoek naar een beter resultaat, toch was het Spanje dat middels Lamine Yamal heel dicht bij een doelpunt kwam in de 51e minuut. In de 55e minuut leek het toch te gebeuren voor Kroatië, maar de Spaanse achterhoede verdedigde met man en macht en kon zo een tegendoelpunt voorkomen. Ondertussen werd ouwe rot Ivan Perišić namens Kroatië ingebracht voor Ante Budimir. Tien minuten later werden ook routinier Luka Modrić en Kovačić naar de kant gehaald en leek Kroatië hiermee de handdoek in de ring te gooien. Aan Spaanse zijde werden er ook enkele wijzigingen doorgevoerd, waarna de amusementswaarde behoorlijk daalde. In de 78e minuut kreeg Kroatië na geklungel in de Spaanse achterhoede toch nog de gelegenheid om op het scorebord te komen, maar Bruno Petković zag zijn strafschop gekeerd worden door doelman Simon. Hierna veroverde Perišić de rebound en gaf een voorzet aan Petković die dit keer geen fout maakte, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat Perišić te vroeg was ingelopen. De wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning voor Spanje.