• zaterdag 22 June 2024

EK 2024: Italië na 23 seconden op achterstand, wint met 2-1

| starnieuws | Door: Redactie

Nedim Bajrami van Albanie heeft met 23 seconden het snelste doelpunt ooit op een EK op zijn naam geschreven. (Foto's: Reuters)

In groep B neemt Italië het op tegen Albanië. De titelverdediger zou normaal niet in de problemen mogen komen, maar de bal rolde maar net of de Italianen kregen de schrik van hun leven. In amper 23 seconden stonden ze
al achter. Maar Italië zou Italië niet zijn als ze niet terug vochten. Na het laatste fluitsignaal staat het 2-1 voor de Azzurri.
Italië krijgt een vroege inworp diep op eigen helft, maar de poging van Federico Di Marco terug naar zijn keeper gaat vreselijk mis. Nedim Bajrami bespringt de losse bal en knalt hem langs Gianluigi Donnarumma. Droomstart voor Albanië. Deze fans hebben de hele middag op zo'n moment gewacht en binnen 30 seconden was het zover! Met 23 seconden is het het snelste doelpunt in de geschiedenis van het EK. Italië probeert te reageren. Het strafschopgebied van Albanië is
net zo druk als tijdens de spits en de spelers in het rood en zwart graven zich in. Lang genieten de Albaniers niet van hun voorsprong.Allesandro Bastoni zet Italië weer gelijk in het spel. Het is een briljant bewerkte hoek aan de rechterkant, het draait echter allemaal om de levering. Taulant Seferi valt bij de achterpaal in slaap en wordt er tegenaan geslagen. Bastoni maakt een geweldige run om het einde te bereiken en zijn ploeg weer terug te zetten in deze wedstrijd. In de 11e minuut hangen de bordjes weer gelijk.Vijf minuten verder toont Nicola Barella zijn pure kwaliteit. De bal stuiterde rond in het strafschopgebied en valt op Barella, maar er was absoluut geen geluk bij de finish. Dat is pure kwaliteit. Hij houdt de bal in de gaten, snijdt er overheen en slaat hem vanaf de rand van het strafschopgebied tegen de achterkant van het net.Het is het tiende doelpunt van Barella voor Italië, waarbij alle negen eerdere doelpunten voor zijn land eindigden in een overwinning.Nog binnen het eerste halfuur is Italië heer en meester. La Squadra Azzurra lijkt alles onder controle te hebben. Het is wachten op een derde goal van de manschappen van Luciano Spalletti.Italië en Albanië schoten als een komeet uit de startblokken, maar beide ploegen halen nu hun voet wat van het gaspedaal en gaan de rust in met 2-1.Ook na rust is Italië de betere ploeg. Davide Fratessi kan ontsnappen, maar stuit op een alerte Thomas Strakosha. Het feestje ging evenwel niet doorgaan, want er wordt - terecht - gevlagd voor buitenspel.Een redelijke inzet van Federico Chiesa die vanaf de rand van het strafschopgebied voor doel gaat. Na dom balverlies van Mario Mitaj kan Chiesa aanleggen voor een schot. De aanvaller van Juventus doet alles goed, maar ziet zijn poging naast de verkeerde kant van de paal belanden. We hebben het uur bereikt.De wedstrijd is gespeeld in de eerste 16 minuten van het spel. De Italianen tikken het balletje rustig verder, terwijl ook Albanie vrede schijnt te hebben met de score. Maar in 90e minuut krijgt Albanië nog een reuzenkans. Een bal over de top van de Italiaanse verdediging valt mooi op Rey Manaj en de invaller probeert hem voorbij Gianluigi Donnarumma te tillen nadat hij de bal op de borst heeft gedrukt. Het lijkt erop dat het naar binnen gaat voordat Donnarumma een vitale aanraking krijgt. Een cruciale redding van de Italiaanse keeper.Er zijn tekenen van meer ambitie vanuit Albanië. Maar is het te weinig en te laat? Italië wil het laatste fluitsignaal.Albanië krijgt nog een kans die over de lat wordt getild door Mitaj.