EINDELIJK GOEDE AFSPRAKEN MET OPPENHEIMER?
| dagblad de west | Door: Redactie
De Oppenheimer-schuldeisers naderen een deal met de regering van Suriname om USD 675 miljoen aan obligaties te herstructureren. Een overeenkomst die kan leiden tot verliezen van ongeveer 25 procent tot 30 procent voor investeerders, zal ons land eindelijk uit een jarenlange wanbetaling halen.
Het zal waarschijnlijk ook helpen als Suriname zijn programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil hervatten. Hoewel de definitieve voorwaarden nog moeten worden overeengekomen, is het een grote stap voor Suriname. Ons land bleef drie keer in gebreke tijdens de pandemie, volgens de criteria van Fitch Ratings, met een ongrijpbare herstructureringsovereenkomst.
Nu een deal met een obligatiehouder dichtbij
Het gaat bij deze onderhandelingen om de Eurobond-2023 (125 miljoen USD, looptijd tot 2023 en een rente van 12,875%) en de Eurobond-2026 (550 miljoen USD, looptijd tot 2026 en een rente van 9,25%), die tijdens de regering Bouterse zijn aangegaan door de toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De totale schuld op dit moment inclusief achterstallige rente bedraagt circa USD 800 miljoen.
De belangrijkste doelen van de schuldherschikking voor de
De grootste schuldeiser van Suriname is China. De uitstaande schuld van Suriname aan China, was vorig jaar nog ruim USD 550 miljoen. Deze schulden zijn gemaakt tussen 2008 en 2016 voor onder meer woningbouw, infrastructuur en breedbandnetwerk. De schulden aan China zijn zo enorm dat je zou kunnen stellen, dat China ons bij de ballen heeft. Tegenover al deze Chinese leningen die tot nu toe zijn verstrekt aan ons land, staat geen enkele groei in de productie. China onderhoudt sinds 2006 een langdurige economische relatie met Suriname.
Hun onderdanen zijn bijna in elke sector te vinden en trachten op allerlei manieren hun voordeel te halen, hetzij in de mijnbouw of houtsector. Thans is het zo dat ruim zes Chinese bedrijven en één Nederlands bedrijf, Ballast Nedam, interesse hebben getoond voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier.
Deze bedrijven hebben allemaal gereageerd op de zogenoemde ‘Expression of Interest’ die de Surinaamse en Guyanese overheden hebben uitgegeven in Guyana. Keerpunt hoopt dat de regering op haar hoede blijft en zich niet laat misleiden door deze zogenaamde Chinese ‘investeerders’. Wij hebben al meer dan genoeg schulden lopen bij de Chinezen en het is momenteel bijzonder risicovol om nog meer op onze nek te nemen.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| dagblad de west | Door: Redactie