• vrijdag 11 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EGO’S EN POLARISATIE DOMINEREN PARLEMENT | SLECHTE VOORBEREIDING VERLAMT WETGEVING

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: VHP-fractieleider Asiskoemar Gajadien, drs. Dew Sharman (vicevoorzitter) en NDP-lid Ebu Jones  | Auteur: Wilfred Leeuwin.

De behandeling van vier belangrijke wetten, die de rechtspositie van leden van de rechterlijke macht regelen en betrekking hebben op de financiële voorzieningen van de president, vicepresident, ministers en parlementariërs, is een van de meest schandelijke vertoningen van het huidige parlement gebleken.

Het doel om een duidelijke structuur te creëren binnen de verhoudingen tussen de drie machten van de trias politica, zowel op financieel als op organisatorisch vlak, is volledig mislukt.

De coalitie, die deze wetsvoorstellen zelf had ingediend, prijst zichzelf echter de hemel in voor het

‘aandurven’ van dit initiatief. De mislukking is het gevolg van gebrekkige voorbereiding, het ad-hoc wijzigen van wetsvoorstellen zonder langetermijnvisie, en een gebrek aan gedegen overleg met elkaar en met externe deskundigen. Maar wat vooral opviel, was de houding van onze volksvertegenwoordigers: partijpolitieke voorkeuren, vooroordelen en op hol geslagen ego’s overheersten het debat.

Politieke verdeeldheid en gekwetste ego’s

De indieners van het wetsvoorstel, VHP-fractieleider Asiskoemar Gajadien, coalitiegenoot Genevievre Jordan (ABOP), en de regering, stelden als doel transparantie te brengen in de financiële verhoudingen tussen de drie machten. Dit is op zichzelf een nobel streven, vooral omdat het fenomeen moet worden aangepakt waarbij politici

en hun gezinnen, ook na hun politieke carrière, door de staat worden onderhouden, zonder dat ze daarvoor werk verrichten.

Het voornemen is echter onvolledig en slecht onderbouwd, met te weinig wetenschappelijk onderbouwde data en een gebrekkige becijfering van de huidige financiële verhoudingen. Dit heeft grote gevolgen voor zowel het functioneren van de drie machten als voor de staatsfinanciën.

Helaas wordt onze volksvertegenwoordiging gekenmerkt door een enorme politieke polarisatie, met name tussen de VHP en de NDP. De kritiek van de NDP dat deze wetten slecht voorbereid zijn en te weinig tijd hebben gehad om grondig te worden besproken, is zeker valide. De fractie van de NDP wordt echter voortdurend geconfronteerd met haar eigen slechte trackrecord op financieel en economisch gebied tijdens de regeerperiode van 2010-2020, waarin corruptieschandalen een rol speelden onder het bewind van ex-president Desi Bouterse.

Dit trieste beeld van onze volksvertegenwoordiging kwam ook duidelijk naar voren tijdens de behandeling van de wetsvoorstellen. Bijna elke bijdrage, hoe inhoudelijk sterk of zwak ook, werd afgedaan als misleiding van de samenleving of als partijpolitieke strategie. Door zwak leiderschap van parlementsvoorzitter Marinus Bee en ondervoorzitter Dew Sharman werd er veel kostbare tijd verspild. Het dieptepunt kwam toen de politie werd opgeroepen om NDP-lid Ebu Jones uit de vergadering te verwijderen, waarna de NDP-fractie solidair met Jones de vergadering verliet.

Gemiste kansen en enkele lichtpuntjes

Ondanks de politieke chaos kwamen er tijdens de twee dagen van behandeling waardevolle inzichten naar voren. Helaas werd de inhoud van de bijdragen vaak overschaduwd door politieke beschuldigingen en partijpolitieke tegenstellingen. Toch waren er enkele uitzonderingen. Zo leverden BEP-parlementariër Ronnie Asabina en VHP-parlementariër Mohammad Mohab-ali constructieve bijdragen zonder zich schuldig te maken aan politieke polarisatie.

Asabina benadrukte dat het behandelen van deze wetten niet alleen gaat om het synchroniseren van de financiële voorzieningen, maar dat het veel verder reikt. Hij waarschuwde ervoor dat er externe deskundigen bij betrokken moeten worden en dat er meer tijd nodig is om de wetsvoorstellen grondig te bestuderen. Hij bekritiseerde het feit dat veel aspecten van de wet niet voldoende zijn uitgewerkt, wat kan leiden tot juridische interpretatieproblemen.

De behandeling van deze wetsvoorstellen is een schoolvoorbeeld van slechte voorbereiding, politieke verdeeldheid en gekwetste ego’s. Hoewel er inhoudelijk veel te bespreken viel, bleef het debat vaak steken in partijpolitieke tegenstellingen en persoonlijke aanvallen. Dit alles resulteerde in een onvolledig en slecht onderbouwd wetsvoorstel dat nauwelijks klaar lijkt te zijn voor verdere behandeling.

Beschouwende analyse

 

 

| united news | Door: Redactie