• dinsdag 21 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ECONOOM DEBIPERSAD: ONDERNEMEN IN SURINAME BLIJFT UITDAGING

| united news | Door: Redactie

Foto: Econoom en voorzitter van de VES, Steven Debipersad.

Ondanks de verwachte grote instroom van buitenlandse investeringen vanwege de activiteiten in de offshore-oliesector over enkele jaren zal het zakendoen in Suriname een uitdaging blijven.

Het land staat op de 162ste plaats van de 190 landen en gebieden die de Wereldbank in 2019 heeft beoordeeld als het gaat om makkelijk zakendoen. Er zijn veel horden die ondernemers moeten nemen en er zijn vooral financiële beperkingen. Financiële inclusie, waarover veel wordt gesproken, is nog lang geen feit, merkte econoom Steven Debipersad gisteren op bij het symposium ‘Preparing for Growth’ in het Assuria High-Rise Event

Center.

Het evenement dat werd georganiseerd door internationaal consultancybureau EY Caribbean had onder meer als doel bedrijven te wijzen op de mogelijkheden die de opkomende offshore olie-industrie biedt om groei voor hun onderneming te kunnen realiseren.

Tijdens verschillende paneldiscussies kwam aan de orde wat bedrijven zullen moeten doen om de olie- en gassector te kunnen bedienen, hoe strategieën voor exponentiële groei te bedenken, uit te zetten en uit te voeren.

Positieve ontwikkelingen

Het is wel positief, aldus de inleider, dat burgers momenteel over zeker twee digitale portemonnees in hun telefoon kunnen beschikken waarmee ze in het hele land betalingen kunnen verrichten. Die opties bestaan

ook als ze geen bankrekening hebben.

Behoefte aan verandering

Echter, de economische gevoeligheid als gevolg van de afhankelijkheid van de mijnbouwsector zal blijven bestaan als daar niet snel verandering in komt. “Deze verandering is een noodzaak om de stabiliteit te ontsluiten en zo welvaart en duurzaamheid op de lange termijn te realiseren”, zei Debipersad.

Daarbij zijn sterk bestuur, transparantie en de rechtstaat van groot belang. Dit zijn essentiële voorwaarden voor het aantrekken van investeringen, waarborgen van eerlijke concurrentie en bevorderen van economische stabiliteit.

Prioriteit aan hervormingen

Suriname moet, aldus de econoom, prioriteit geven aan hervormingen om de institutionele capaciteit en integriteit te vergroten. Veel instellingen voor goed bestuur zijn afwezig of sterk gepolitiseerd. Nu is het moment om robuuste regelgevingskaders op te zetten om de offshore olie- en gasactiviteiten te besturen, waarbij de naleving van milieunormen, veiligheidsprotocollen en de best practices op het gebied van inkomstenbeheer wordt gegarandeerd.

Veranderingen in de economie

In de economie zal veel moeten veranderen, vooral vanwege de komende offshore olie-ontwikkelingen. Met de eerste olieproductie in 2020 veranderde vrijwel alles in Guyana, merkte Debipersad op. Het westerbuurland begon met een productie van honderdduizend vaten per dag, terwijl de beginproductie in Suriname wordt geschat op 200.000 vaten per dag.

Prijsrisico

De econoom waarschuwde er wel voor dat er rekening dient te worden gehouden dat Suriname en het Caribisch Gebied prijsnemers zijn en niet de prijs van hun olie bepalen. Dat zal ook zo blijven. “De markt bepaalt de prijs en de laatste maanden is het niet eens meer alleen Opec. Prijzen die buiten je invloedssfeer worden bepaald, werken het ene moment goed en dan zit het land in de lift, maar direct daarna volgt scherpe krimp, zoals we dat ook in Suriname vaker hebben meegemaakt. Offshore-olie gaat dit voor ons niet veranderen.”

Diversificatie van de economie

Om hiertegen enigszins weerbaar te zijn, adviseert de inleider dat ook in andere sectoren de productie dient te worden verhoogd, te beginnen met de voedselproductie. Acceptatie van nieuwe technieken, zoals hydrocultuur, plantenkwekerijen, plantenkassen en aquacultuur, zijn daarbij van groot belang.

Maar er moeten ook vorderingen worden gemaakt ten aanzien van de integratie en opschaling om hogere opbrengsten te bereiken. Er moet een routekaart worden opgesteld om van kleine boerengemeenschappen naar vooruitstrevende landbouwbedrijven in het hele land te gaan.

Investeren in onderwijs en beroepsopleiding

Daarnaast zal moeten worden geïnvesteerd in onderwijs- en beroepsopleidingsprogramma’s met de nadruk op het ontwikkelen van trends voor uitrusting van de beroepsbevolking met de vaardigheden die nodig zijn voor opkomende industrieën, waaronder de olie- en gassector. “Door het bevorderen van een geschoolde beroepsbevolking kan Suriname de productiviteit en het concurrentievermogen vergroten.”

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie