• donderdag 28 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Drie doden bij massaprotesten tegen het nieuwe Soedanese bewind

| nu.nl | Door: Redactie

Onder de tienduizenden demonstranten die zaterdag in Soedan de straat op zijn gegaan tegen de militaire machthebbers, zijn volgens de plaatselijke artsenorganisatie Central Committee of Sudan Doctors drie doden gevallen. Een van hen zou door militairen door het hoofd zijn geschoten en de ander in de buik, meldt de artsenorganisatie op Facebook. Een derde slachtoffer werd in de borst geraakt.

De getroffen demonstranten zouden onder vuur zijn genomen in de zusterstad van de Soedanese hoofdstad Khartoem, Omdurman, aan de andere oever van de Nijl.

In zowel Khartoem als Omdurman was een mensenmenigte op de been om te protesteren tegen de

plegers van de staatsgreep. Eerder werden de protesten tegen de militaire coup bloedig neergeslagen met minstens 9 doden en 170 gewonden tot gevolg. Zaterdag zouden nog eens 38 demonstranten gewond zijn geraakt, maar precieze cijfers ontbreken, mede doordat het internetverkeer wordt verstoord.

De demonstranten riepen in de straten van Khartoem leuzen als 'Nee tegen het militaire bewind' en 'Wij gaan door op de weg naar democratie'. Anderen droegen posters met daarop een foto van de afgezette premier Abdalla Hamdok en daaronder de tekst 'Geef niet op'.

Militaire troepen zijn nadrukkelijk zichtbaar aanwezig bij bruggen en verkeersaders en probeerden de demonstranten met behulp

van traangas uiteen te jagen. Op hun beurt hebben de betogers stadswijken gebarricadeerd.

VN-chef António Guterres riep de militairen op de protesten toe te staan en terughoudend te zijn met geweld. De Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) schreef op Twitter: "Elke vorm van geweld tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel."

Leger pakte maandag premier op

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, pakte maandag premier Hamdok op en riep de noodtoestand uit. Verder werden politici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering gearresteerd.

Hamdok, die enige tijd na zijn arrestatie naar huis mocht, was de leider van de coalitie van burgers en militairen die het land zou moeten leiden naar vrije verkiezingen. Omar Al Bashir, die Soedan dertig jaar lang met harde hand regeerde, werd na massaprotesten in 2019 afgezet.

Generaal Abdel Fatah Al Burhan, leider van de junta, zegt van plan te zijn komende week een nieuwe regeringsleider aan te wijzen. Volgens hem dreigde Soedan op een burgeroorlog af te stevenen en was hij daarom genoodzaakt iets te ondernemen. Hij zei eerder dat hij geen staatsgreep heeft gepleegd, maar zich enkel inspant om het land op de weg naar een democratische overgang te houden.

De VN-Veiligheidsraad heeft de militaire machthebbers opgeroepen de door burgers geleide overgangsregering te laten terugkeren en alle gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Soedanezen blokkeren straten met brandende banden na couppoging

Soedanezen blokkeren straten met brandende banden na couppoging

Door: NU.nl/ANPBeeld: EPA

| nu.nl | Door: Redactie