• donderdag 17 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DELTA CAPITA CONSTATEERT INDRUKWEKKENDE TRANSFORMATIE WET- EN REGELGEVING IN SURINAME

| united news | Door: Redactie

Delta Capita, partner van de Surinaamse TABTO Group NV, constateert een indrukwekkende transformatie van Suriname in de afgelopen jaren op het gebied van wet- en regelgeving.

De twee organisaties komen volgende maand wederom samen, maar nu voor de KYC Bootcamp 2024 waarvan de editie van 2023 een succes genoemd mag worden. Mede door de inspanningen van de TABTO Group i.s.m. Delta Capita die middels de Bootcamps en Compliance Congressen een belangrijke bijdrage leveren aan het up-to-date houden van poortwachters, is Suriname met betrekking tot KYC en AML goed op weg om te voldoen aan internationale standaarden.

Transformatie in Suriname o.h.g.v. wet- en

regelgeving

Deze veranderingen zijn volgens Harm Groot Kormelink, Client Director KYC van Delta Capita, niet alleen essentieel voor het verbeteren van de financiële integriteit van het land, maar ze hebben ook grote implicaties voor de praktijk binnen de financiële sector. Hij noemt als cruciale ontwikkeling de Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering (WMTF) die in 2022 werd ingevoerd. In 2024 zijn verdere wijzigingen aangebracht, met striktere regels voor financiële instellingen en toezicht op risico-gebaseerde aanpakken. Deze veranderingen vloeien voort uit aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Daarnaast werd de rol van de Centrale Bank

van Suriname (CBvS) versterkt. De bank kreeg uitgebreide bevoegdheden om toezicht te houden op de naleving van de KYC- en AML-regels. Groot Kormelink: “Dit leidt tot een toename van inspecties en audits, wat financiële instellingen onder druk zet om hun processen en procedures te herzien en te verbeteren.”

Groot Kormelink is er nog duidelijker over: “De gevolgen van deze wetgevende veranderingen zijn voelbaar in de dagelijkse operaties van financiële instellingen. Veel banken streven naar verdere automatisering van KYC-processen, wat hen helpt om efficiënter gegevens te verzamelen en ongebruikelijke transacties te identificeren.” Bovendien heeft de nieuwe regelgeving volgens de KYC-expert geleid tot een verhoogd bewustzijn en opleiding onder personeel.

Medewerkers worden steeds beter getraind in de identificatie van risico’s en in het naleven van de nieuwe regelgeving. Dit creëert niet alleen een cultuur van compliance, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten in de integriteit van de financiële sector. Daarnaast is er ook een grote groep poortwachters in de niet-financiële sector, die een belangrijke rol hebben in het melden van ongebruikelijke transacties en samen met de financiële sector de keten vormen in de aanpak van witwaspraktijken vanuit de private sector.

Verdere verscherping wet- en regelgeving in Europa

Zo hebben ook in Europa de recente veranderingen in wet- en regelgeving, zoals de Europese Anti-Money Laundering Directive 6 (AMLD6), de Anti-Money Laundering Regulation (ALMR) en strengere sanctieregels, een grote impact op KYC- en AML-praktijk. Dit brengt met zich mee dat de verantwoordelijkheid van financiële instellingen wordt vergroot door strengere eisen te stellen aan het opsporen van witwaspraktijken en het melden van verdachte activiteiten. Ook zijn de straffen voor overtredingen aangescherpt. Daarnaast verplichten nieuwe regels bedrijven om meer gedetailleerde klantinformatie te verzamelen en complexere transacties grondiger te monitoren. Ook wordt de omvang van cashtransacties gelimiteerd en komt er een Europese toezichthouder: de Anti-Money Laudering Authority (ALMA). Deze ontwikkelingen dwingen organisaties tot betere naleving en gebruik van geavanceerde technologieën voor gericht en effectief risicobeheer.

Daarom onderstreept Groot Kormelink ook de noodzaak, dat, terwijl Suriname zich verder ontwikkelt, het belangrijk is dat de KYC- en AML-praktijken in lijn blijven met internationale normen. De recente wetgevende veranderingen zijn dan ook een belangrijke stap in de richting van een veiliger en transparanter financieel systeem. Dit zal niet alleen de internationale reputatie van Suriname verbeteren, maar ook bijdragen aan een sterkere economie en meer vertrouwen onder de bevolking.

KYC Bootcamp 2024

Wegens het succes van vorig jaar, organiseren TABTO Group en Delta Capita opnieuw gezamenlijk de KYC Bootcamp 2024 met als thema: Grip op KYC; Van Beheersen Naar Groei! Programma:

– Op vrijdag 22.11.2024 de Compliance Masterclass Corporate Executives; en

– Op zaterdag 23.11.2024 in Suriname en dinsdag 26.11.2024 in Curacao, de KYC Bootcamp 2024.

Deelnemers uit de financiele en niet-financiele dienstverlening, sectorbreed dus, zullen interactief worden geïnformeerd én geïnspireerd over de laatste ontwikkelingen in de wereld van KYC. Daarbij wordt gebruik gemaakt van actualiteiten en uitdagende casuïstiek met gamification elementen. Gebruikmakend van verschillende leervormen, zal er aandacht zijn voor zowel de hard skills als de soft skills binnen het KYC-vakgebied. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname, dat kan worden gebruikt voor het verkrijgen van de permanente educatie (PE), c.q. Continous Education (CE) points bij FIBA, ACAMS of vergelijkbare instellingen die deze mogelijkheid bieden.

Registratie

Wij nodigen u uit om deel te nemen aan de Compliance Masterclass Corporate Executives en de KYC Bootcamp 2024 in Suriname of Curacao. Onze locatie dit jaar in Suriname is het Oxygen Resort Conference Room in Paramaribo en in Curacao is het Kura Hulanda Conference Center in Willemstad. Voor registratie kunt u terecht op www.bootcamp.tabtogroup.com.

T: +597 7410090

E: info@tabtogroup.com

ADVERTORIAL: TABTO GROUP

GERELATEERD AAN: TABTO GROUP | KYC BOOTCAMP 2024 IN SURINAME EN CURAÇAO

| united news | Door: Redactie