• zaterdag 22 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De onstuitbare opkomst van Narendra Modi

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR DUNCAN MIL21 mei 2024 – Tien jaar nadat Narendra Modi premier is geworden, streeft ze naar een historische derde termijn. Velen zien Modi, 73, als een polariserende figuur die diepgewortelde reacties uit het hele politieke spectrum oproept.

Voorstanders geloven dat hij van India een Aziatische supermacht kan maken, terwijl critici hem een extremist en een dictator noemen.

Moslimgroepen zeggen dat ze vaak te maken krijgen met discriminatie en aanvallen en dat ze onder het bewind van Modi gedwongen zijn te leven als ‘tweederangsburgers’ – een bewering die wordt ontkend door Modi’s Bharatiya Janata Partij (BJP).

“De heer Modi heeft geweldig werk verricht.

We hebben nog nooit gezien dat arme mensen zoveel sociale uitkeringen kregen onder welke andere regering dan ook”, zegt Shiv Johri Patel, een sari-wever in Modi’s kiesdistrict in de noordelijke stad Varanasi.

In januari opende Modi de Ram Mandir-tempel ter waarde van $ 220 miljoen voor de hindoegod Ram in Ayodhya, waarmee hij op informele wijze zijn campagne voor een derde termijn lanceerde.

In een landelijke opiniepeiling in februari zei 42% van de respondenten dat de opening van de tempel het belangrijkste hoogtepunt van de regering van Modi was.

Modi heeft zich ten doel gesteld een supermeerderheid te bereiken in de Lok Sabha

(het lagerhuis van het Indiase parlement) met 545 zetels, vergeleken met 303 zetels in 2019. De resultaten worden op 4 juni bekendgemaakt.

| dagblad suriname | Door: Redactie