• zaterdag 17 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPTIMISME IN LATIJNS-AMERIKAANSE MARKTEN NEEMT WEER AF

| united news | Door: Redactie

De financiële markten in Latijns-Amerika laten een neerwaartse trend zien nu het eerder opgebloeide optimisme over toekomstige handelsakkoorden wegebt.

Zowel valuta- als aandelenindices zijn gedaald, respectievelijk met 0,4% en 0,7%, in een regio die steeds gevoeliger blijkt voor wereldwijde handelsontwikkelingen en geopolitieke onzekerheden.

De recente handelsakkoorden van de Verenigde Staten met het Verenigd Koninkrijk en China gaven aanvankelijk aanleiding tot hoop op een bredere handelsimpuls die ook Latijns-Amerika zou kunnen raken.

Die hoop maakt nu echter plaats voor bezorgdheid, nu uitblijvende vooruitgang in nieuwe onderhandelingen en economische signalen uit de regio de stemming temperen.

In Mexico staat de peso onder druk, mede door speculaties

dat de centrale bank (Banxico) mogelijk de rente met 50 basispunten zal verlagen. Dit ondanks een stabiele inflatie, wat erop wijst dat monetaire beleidsmakers zich zorgen maken over de economische groeivooruitzichten.

De Braziliaanse real blijft grotendeels vlak na tegenvallende detailhandelscijfers over maart. In Colombia daalt de peso als gevolg van dalende olieprijzen, die beïnvloed zijn door recente uitspraken van de Amerikaanse president over de Iran-deal. De gevolgen daarvan raken ook beursgenoteerde energiebedrijven als Ecopetrol en het Argentijnse YPF, die aanzienlijke koersdalingen laten zien.

In Chili heeft de centrale bank besloten een geplande renteverlaging uit te stellen vanwege de aanhoudende onzekerheid rond de

wereldhandel. In Peru zorgt de benoeming van een nieuwe premier voor politieke herschikkingen, wat volgens analisten zou kunnen wijzen op aanstaande beleidswijzigingen die impact kunnen hebben op investeringsklimaat en economische stabiliteit.

De olie- en energiesector in Latijns-Amerika staat onder zware druk door de sterk gedaalde olieprijzen. Het vertrouwen van beleggers in deze sector wankelt, wat bredere gevolgen heeft voor markten die sterk afhankelijk zijn van grondstoffenexport.

Tegelijkertijd beïnvloeden internationale geopolitieke verschuivingen – zoals investeringen van Qatar in de VS en het opheffen van sancties tegen Syrië – het mondiale economische evenwicht. Deze ontwikkelingen kunnen op termijn de koers van handelsbeleid en strategische allianties bepalen, met directe gevolgen voor de Latijns-Amerikaanse regio.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie