• dinsdag 05 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Afval in Suriname: Onregelmatige ophaal en verwerking bedreigen milieu

| dagblad suriname | Door: Redactie

Gisteren was Wereldmilieudag, een dag die jaarlijks op 5 juni wordt gevierd om wereldwijd aandacht te vragen voor milieuproblemen. Deze dag werd in 1974 door de Verenigde Naties ingesteld en heeft elk jaar een bepaald thema. Het thema van dit jaar was “Beat Plastic Pollution”, waarbij het belang van het verminderen van plastic afval en het beschermen van onze ecosystemen centraal stond.

Recentelijk nog heeft de samenleving dagenlang te maken gehad met opstapelend afval, voornamelijk huishoudelijk en voedselafval. Het is zorgwekkend dat de toestand van vuilophaal zo slecht is dat het ministerie van Openbare Werken moest aangeven dat vanwege betalingsachterstanden het

afval niet kon worden opgehaald. Het is jammer dat er nog steeds geen effectief beleid is om dit soort problemen te voorkomen.

Iedere inwoner van Suriname produceert dagelijks gemiddeld ongeveer 1 kilogram afval

In 2021 werd er 220.383 m³ aan afval gestort. Het meest voorkomende type afval is huishoudelijk afval, gevolgd door bedrijfsafval en agrarisch afval of tuinafval. Uit de tiende milieustatistieken publicatie blijkt dat het hoeveelheid huishoudelijk afval tussen 2017 en 2021 ongeveer gelijk gebleven is. Opmerkelijk is echter dat agrarisch- en tuinafval in dezelfde periode toenamen van 4.303 m³ naar 5.480 m³. Ook bedrijfsafval is fors gestegen, van 7.671 m³

naar 28.587 m³.

De jaarlijkse toename aan afval in relatie tot de inconsistentie van de vuilophaal baart zorgen. Er moet nog veel gebeuren om de surinaamse samenleving bij te scholen hoe zij hun afval op een duurzame en correcte manier kunnen scheiden, opbergen, eventueel verwerken tot het wordt opgehaald. Het komt nog veel te vaak voor dat mensen hun afval samen plaatsen met huishoudelijk afval, agrarisch en tuinafval en dergelijke. Tevens is er minder bewustzijn over het vroegtijdig plaatsen van afval op de bermen of in de vuilbakken met de gevolgen van dien, zoals stank, vuilophoping, en milieuvervuiling doordat de zakken worden opengescheurd door onder andere honden en katten.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie