De economie en polarisatie als hoofdpijnen
| dagblad suriname | Door: Redactie
In een recente peiling, uitgevoerd door Dagblad Suriname, hebben inwoners van Suriname zich ondubbelzinnig uitgelaten over de problemen waarmee het land kampt. Aan de top van de lijst staat de economische neergang, nauw gevolgd door maatschappelijke en politieke polarisatie, die als de voornaamste gevaren voor het land worden beschouwd.
Het onderzoek, dat online werd afgenomen, vroeg aan de burgers om te stemmen over wat zij zien als het grootste gevaar voor Suriname.
Uit de resultaten blijkt een duidelijke tendens: maar liefst 41% (650 stemmen) van de respondenten ziet de economische neergang als het meest acute probleem. Deze zorg is begrijpelijk gezien de
Dicht op de hielen, met 36% (574 stemmen), ligt de bezorgdheid over maatschappelijke en politieke polarisatie. Dit probleem, dat in vele delen van de wereld aan het licht komt, vormt ook in Suriname een risico voor de sociale cohesie en democratische stabiliteit. Zo’n polarisatie kan ernstige gevolgen hebben voor de effectieve governance en de realisatie van een gemeenschappelijke visie voor de toekomst van het land.
Verder toont de peiling aan dat 12% (188 stemmen) zich zorgen maakt over verkeerde informatie en fake nieuws. In het tijdperk van snelle informatiestromen is de strijd
Kosten van levensonderhoud (9%, 150 stemmen) en extreem weer (2%, 39 stemmen) werden ook genoemd, zij het in mindere mate, wat wijst op de bredere context van zorgen waarmee Surinamers geconfronteerd worden.
Hoewel de resultaten van deze peiling geen verrassing zouden moeten zijn, dienen ze toch als een cruciale herinnering aan de verantwoordelijkheid die politieke leiders hebben. Het is van essentieel belang dat er werk wordt gemaakt van het aanpakken van deze problemen.
Economisch herstel, het overbruggen van maatschappelijke en politieke kloven, het bestrijden van desinformatie en het waarborgen van de betaalbaarheid van levensonderhoud en de voorbereiding op extreem weer zijn niet enkel prioriteiten voor de overheid, maar voor heel de Surinaamse samenleving.
| dagblad suriname | Door: Redactie