• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TotalEnergies gaat in mei boren in Blok 64

| sun.sr | Door: Redactie

TotalEnergies gaat in mei beginnen met boren naar olie en gas in Blok 64 voor de kust van Suriname, zo vertelde een bestuurder van het bedrijf deze week aan Reuters. Het bedrijf is momenteel bezig met het opmaken van de laatste rekening voor het project en het organiseren van toekomstige booroperaties. TotalEnergies heeft een belang van 40% in Blok 64, dat het deelt met QatarEnergy en het Maleisische Petronas, die beide een belang van 30% hebben. De supermajor en zijn partners tekenden in 2023 een contract voor het delen van de productie voor het blok met het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie.

De

boorcampagne staat los van het enorme investeringsplan van 10,5 miljard dollar dat de Franse supergigant vorig jaar voor Suriname aankondigde. Die investering, in samenwerking met APA Corp., richt zich op Blok 58 voor de kust van het buurland van Guyana. Het investeringsplan werd algemeen gezien als een poging van TotalEnergies om het succes van Exxon in Guyana te herhalen.

Analisten van Wood Mackenzie schatten dat de ontdekking van ruwe olie in Suriname toegang biedt tot een reserve van ongeveer 2,4 miljard vaten. Het adviesbureau meldde ook dat het Zuid-Amerikaanse land ongeveer 12,5 biljoen kubieke voet aan aardgasreserves heeft. In de afgelopen

zes jaar zijn er in totaal negen offshore-ontdekkingen gedaan in Suriname, maar de commerciële ontwikkeling van een daarvan ligt nog in de toekomst.

Suriname wordt vaak gezien als een kandidaat voor een herhaling van de oliehausse van Guyana, aangezien de twee buurlanden één koolwaterstofbekken delen. De exploratie-inspanningen in Suriname hebben echter langer geduurd, en het kolossale succes van Exxon met het Stabroek-blok en zijn tientallen ontdekkingen moet nog worden herhaald in het buurland van Guyana.

De investeringsverbintenis van TotalEnergies en APA Corp. is veruit de grootste voor Suriname. De eerste olie uit Blok 58 zal naar verwachting in 2028 worden gedolven. De oliereserves in het gebied worden geschat op zo'n 750 miljoen vaten, op een diepte van 100 tot 1.000 meter. Volgens Staatsolie, het staatsoliebedrijf van Suriname, zou het project een productieve levensduur van 20 tot 25 jaar kunnen hebben.

| sun.sr | Door: Redactie