• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TARIEVEN VOOR GRONDHUUR SCHIETEN OMHOOG

| http://unitednews.sr | Door: Redactie

De nieuwe tarieven voor grondhuur gaan in per 1 januari 2018.

Voor een perceel van 500 m2 zal dan het tarief van SRD 0,50 per m2 gelden. Voor gronden van 500-800 m2 is dat SRD 0,60 per jaar en voor 800-1500 m2 is het tarief gesteld op SRD 0, 65 cent. Het canonrecht voor percelen die groter dan 1500 m2 zijn is vanaf komend jaar SRD 0,75. Voor zakenpanden is het tarief gesteld op SRD 1 per m2. De agrarische sector betaald een tarief van SRD 200 per hectare oftewel SRD 0,20 per m2.

Het gaat om een forse verhoging die de

staat zeker SRD 87 miljoen extra moet opleveren. De verhoging treft vooral de agrarische sector en het zakenleven. Die zullen beiden elk ongeveer SRD 34 miljoen moeten bijdragen aan de staatskas.

De meeste beschikkingen regarderen bouwkavels. Van die groep grondhuurders, goed voor ongeveer 16 duizend mensen, verwacht de staat ongeveer SRD 20 miljoen per jaar. Gronden ten behoeve van sociaal-culturele activiteiten en sport krijgen vrijstelling van betaling.

Oppositieparlementariërs zijn boos om de voorgenomen verhogingen die dinsdag werden opgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA). Oppositieleider Chandrikapersad Santokhi (VHP) is vooral niet te spreken over de gevolgen voor de agrarische sector en het bedrijfsleven. “Het beetje ontwikkeling

en overlevingskansen die er nog zijn in die samenleving worden kapot geslagen met deze maatregelen.” Zijn fractiegenoot Jitendra Kalloe uit Nickerie voorspelt onheil voor de rijstsector waar de reeds sukkelende boeren diep in de buidel zullen moeten tasten om te betalen voor tienduizenden vierkante meters aan landbouwarealen.

| http://unitednews.sr | Door: Redactie