Suriname erkent Kosovo toch maar weer niet
| | Door: Thijs Kettenis
Hoeveel landen hebben Kosovo precies erkend? En hoort Suriname bij die landen of niet? Daarover is veel onduidelijk.
Gefronste wenkbrauwen in Pristina en brede grijnzen in Belgrado deze week. De niet aflatende strijd voor de internationale erkenning van Kosovo als onafhankelijk land, of juist het tegenhouden daarvan, nam een onverwachte wending. Suriname trok zijn eerdere erkenning in.
De beweegredenen van Paramaribo zijn onduidelijk. Het land heeft nauwelijks banden met Servië of Kosovo. Maar in Belgrado werd de beslissing hoe dan ook als een grote diplomatieke overwinning gevierd. "Dit is een heel bijzondere gebeurtenis die speciale aandacht verdient", ronkte minister van buitenlandse zaken
Vooralsnog erkent iets meer dan de helft van de landen die onafhankelijkheid. Daaronder de VS en 23 van de 28 EU-lidstaten, inclusief Nederland. Maar Servië weet zich gesteund door Rusland, China en India. "Ze hebben een kleine misrekening gemaakt", zei Dacic over de regering in Pristina. "Ze weten niet dat ze te maken hebben met standvastige, principiële en enigszins halsstarrige mensen."
Rechtsgeldige stap
In Kosovo willen ze intussen
Ook zonder de al dan niet rechtsgeldige stap van Suriname blijkt het lastig te zeggen hoeveel landen Kosovo nu eigenlijk erkend hebben. Pristina maakte deze week bekend dat twee landen van de lijst worden afgehaald. Nigeria en Oeganda hadden volgens Pristina toegezegd, maar een officiële bevestiging is nooit ontvangen en wordt kennelijk ook niet meer verwacht. Mali heeft de lijst nooit gehaald, ondanks eerdere beweringen van de Kosovaarse regering dat ook dat land steun had betuigd.
"Negen jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid weet Kosovo niet hoeveel landen de staat erkennen", schamperde de krant Koha Ditore uit Pristina. Hoe dan ook is het proces van erkenning vrijwel tot stilstand gekomen. In 2012 bestond de lijst uit iets minder dan honderd landen. Suriname was nummer 112 in 2016. Sindsdien zijn er drie landen bijgekomen.
Naast blijdschap over het nieuws uit Paramaribo heerst er in Belgrado teleurstelling over de onvoorwaardelijke steun die Spanje van de EU krijgt in de strijd met Catalonië, dat net als Kosovo naar onafhankelijkheid streeft. Servië spreekt van dubbele standaarden. "Hoe kan het zijn dat het referendum in Catalonië ongeldig is, terwijl Kosovo wel onafhankelijk mocht worden zónder referendum?", vroeg president Aleksandar Vucic zich af.
Hij vergat voor het gemak even dat aan de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo een bloedige oorlog voorafging. En jaren van internationale onderhandelingen waarvan het eindresultaat uiteindelijk niet door Servië werd geaccepteerd. "Catalonië en Kosovo kunnen niet vergeleken worden", was de afgemeten reactie uit Brussel.
| | Door: Thijs Kettenis