• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SANTOKHI TREKT WOORDEN OVER UITLEVERING BOUTERSE IN

Datum: | Bron: BNR.nl | Door: Michaël Roele

De beoogde nieuwe president van Suriname, Chan Santokhi, zegt in een interview met BNR bereid te zijn om Desi Bouterse aan Nederland uit te leveren áls ons land daartoe een verzoek indient. Na het interview zegt Santokhi iets anders: 'Het uitleveringsverzoek Bouterse is een zaak van de gerechtelijke autoriteiten, niet aan de politiek'.

Dossier | Suriname

De beoogd president wil zich daarvoor vasthouden aan de in Suriname geldende wetten en regels: 'Ja, in feite als we een rechthulp verzoek gaan krijgen dan zijn er wettelijke regelingen en bepalingen die duidelijk aangeven hoe met rechtshulpvezoeken om te gaan. En we zullen dat voorleggen aan de procureur generaal. Dat is het systeem zoals dat werkt in suriname', zegt Santhoki in het interview dat woensdag is opgenomen. 

Maar later worden de woorden ingetrokken. 'Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de zittende president. Het is bekend dat Surinamers volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden', laat zijn partij in een verklaring weten. 'Ik doe een beroep op elke Surinamer om door deze verkeerde berichtgeving niet afgeleid te worden van het doel om een beter Suriname te creëren', aldus Santokhi tegen het ANP. 

Begin deze maand won zijn partij, de VHP, de verkiezingen. De partij haalde 4 zetels meer dan de NDP van president Bouterse. Daarmee is Santokhi de topkandidaat om president van het land te worden.

Wat Santokhi betreft bepaalt de rechterlijke macht wat er na het presidentschap van Bouterse met hem gaat gebeuren. 'We kijken uit naar het rechtshulpverzoek en we kijken uit naar wat het advies zal zijn van de procureur generaal. Nogmaals, het zijn zaken die volstrekt helder binnen het rechtssysteem. Tuurljk zijn er er interstatelijke handelingen die verricht moeten worden. tussen twee staten. Maar nogmaals, als het rechtshulpverzoek zal komt zullen we ons houden aan de wettelijke bepalingen. We kijken uit naar wat het advies van de procureur generaal zal zijn.'

Daarmee doelt Santokhi ook op de veroordeling in het proces rond de Decembermoorden. Daar kreeg Bouterse vorig jaar 20 jaar cel voor opgelegd. In Nederland moet Bouterse nog 11 jaar uitzitten voor drugssmokkel.

Handelsrelatie

Santokhi gaat in het gesprek ook in op de slechte economische situatie in Suriname en de relatie met Nederland. Volgens Santokhi moeten beide landen als volwaardige landen die naast elkaar staan gaan samenwerken op economisch gebied. 'Ik denk dat we niet meer terug moeten naar een samenwerkingsrelatie alleen maar op basis van financiële input.'

 

Foto:  Beoogd president Chan Santokhi van SurinameANP/ Ranu Abhelakh

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/juridisch/10412623/santokhi-staat-open-voor-uitlevering-bouterse-aan-nederland

Datum: | Bron: BNR.nl | Door: Michaël Roele