• donderdag 18 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LANGATABIKI WORDT ONGESTOORD VERNIETIGD DOOR SKALIANS

| united news | Door: Redactie

Bewoners van het dorp Langatabiki voelen zich in de steek gelaten door de centrale overheid. 

Het dorp in oost Suriname is onderdeel van het tribaal woongebied van de Paramaccaanse stam en gaat gebukt onder milieuvervuiling en verstoring van de leefgewoonten als gevolg van ongecontroleerde mijnbouwactiviteiten. 

Het zijn vooral het groot aantal skalians die in de Marowijnerivier, net voor het dorp, naar goud zoeken. Richting het zuiden zijn er nog meer van dit soort varende goudfabrieken waarvan sommigen de Frans-Guyanese grens van dichtbij naderen.

Vrijwel alle autoriteiten zijn door het traditioneel gezag op de hoogte gesteld van deze ongewenste activiteiten, maar acties blijven uit.

Aan de centrale overheid is ook duidelijk kenbaar gemaakt dat de bewoners van Langatabiki de skalians niet willen in hun woongebied, maar het is slechts bij een luisterend oor gebleven. Zelfs First Lady Ingrid Bouterse-Waldring zou zich persoonlijk in het gebied hebben georiënteerd, maar haar invloed nog niet hebben aangewend om de klachten van de Paramaccaanse gemeenschap op te lossen.

Max Asalobi, een gedelegeerde van het kabinet van het grootopperhoofd der Paramaccaners, benadrukt dat de goudpontons niet door de bewoners van zijn dorp zijn binnengehaald. Alle speculaties hierover wil hij de wereld uit te helpen. 

“Als het met toestemming van de gemeenschap

gebeurt, dan zou de kapitein op de hoogte zijn en de waarnemend granman ook, maar geen van hen is op de hoogte. De waarnemend granman heeft zijn misnoegen geuit. Laatst was ook de First Lady hier, en de kapitein, die waarneemt voor de waarnemend granman, heeft ook zijn misnoegen tegenover haar geuit en de boodschap meegestuurd naar de regering en de president. We hebben nog niets gehoord”, zegt Asalobi.

De schade beperkt zich niet alleen tot de rivieren en de toegang tot gezond water uit de Marowijnerivier, maar breidt zich ook uit op land. Het gezinsleven en recht van bestaan staan momenteel zwaar onder druk. 

“Je maakt een kamp en achter jouw kamp wordt er kostgrondje opengemaakt. Daar blijf je dan met jouw gezin. Al die oude kampen waar er manjabomen en kokosbomen waren hebben die mannen ontbost met graafmachines en van de rivier uit opereren ze op land. Dat vinden we een kwalijke zaak. Wij vinden het gewoon vernieling”, zucht Asalobi.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie