• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ILLEGALE GRENSOVERSTEEK OOSTEN GEVAAR VOOR VOLKSGEZONDHEID OP VERKIEZINGSDAG

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - Getriggerd door een uit de hand gelopen situatie aan de oostgrens met Frans-Guyana, waarbij er mensen illegaal oversteken, verneemt de Ware Tijd uit NDP-kringen dat een beroep zal worden gedaan op president Desi Bouterse om op de valreep de verkiezingen uit te stellen. Tegenover de Ware Tijd heeft NII-directeur Cliff Limburg daarnet bevestigd dat het staatshoofd om acht uur 's avonds komt met een statement over de verkiezingen.

De Ware Tijd verneemt dat aan de oostgrens met Frans-Guyana er een uit de hand gelopen situatie is met bootjes die illegaal mensen oversteken om naar Suriname te komen. Er wordt weerstand geboden

tegen militairen en politie die de illegalen proberen tegen te houden. Van bronnen verneemt de Ware Tijd dat het gaat om mensen die in Suriname staan geregistreerd, maar in Frans-Guyana wonen of in beide landen. Het zou gaan om aanhangers van de Abop, die maandag hun stem willen uitbrengen op de partij.

Jerry Slijngard van het Covid-19-managementteam zegt dat de illegale oversteek in het algemeen een "ernstig gevaar" is voor de volksgezondheid en een "erg zorgelijk probleem". Ten aanzien van de verkiezingen doet hij een beroep op de politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te tonen en de volksgezondheid niet in gevaar te brengen. Hij kon niet zeggen als de verkiezingen zouden worden uitgesteld.

Uit NDP-kringen wordt vernomen dat de situatie zorgelijk is en dat op president Desi Bouterse het beroep zal worden gedaan om op de valreep de verkiezingen uit te stellen. Een bron dichtbij de president zei desgevraagd dat dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval zal zijn en dat Bouterse later op de dag met een statement komt. De Ware Tijd heeft intussen de bevestiging van Limburg.

Slijngard zegt tegen de Ware Tijd niets te weten over een massale overtocht, maar dat er de laatste tijd wel een toename is van personen die illegaal de grens oversteken. "Hoewel de grens gesloten is en er politie en militairen in het gebied zijn, wordt het steeds indringender. Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen allemaal doen om de oversteek te doen; ze maken gebruik van verschillende plekken. We kunnen ook niet overal en alles controleren, je sluit één oversteekplek af en ze vinden een andere. Als ze het niet overdag kunnen, dan gebeurt het in de avonduren", aldus Slijngard.

Abop-parlementariërs Diana Pokie en Marinus Bee zeggen dat er al sinds het sluiten van de grens mensen illegaal oversteken. "Maar het is niet georganiseerd door de Abop. Ze komen niet alleen om te stemmen, maar hebben ook andere belangen. Ik krijg wel telefoontjes van mensen die vragen wat wij kunnen doen zodat ze kunnen stemmen, maar wij kunnen hen niet helpen", zegt Pokie. Volgens Bee is de president niet bevoegd de verkiezingen uit te stellen, maar het parlement. "Wij zijn niet in staat van oorlog waar het parlement niet bijeen zou kunnen komen", vindt hij. Lees meer: Verkiezingen op de helling - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2020/05/24/illegale-grensoversteek-oosten-gevaar-voor-volksgezondheid-op-verkiezingsdag/#ixzz6NOJvAcnI

| de ware tijd | Door: Redactie