• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoe komt Suriname van torenhoge schuld af?

| nporadio1 | Door: Redactie

Desi Bouterse heeft Suriname beroofd en berooid achtergelaten. De nieuwe president Chan Santokhi maakte deze week bekend dat hij een miljardenschuld van zijn voorganger erft. Hoe krijgt hij Suriname er weer bovenop? "Er zijn veel mogelijkheden, nu moeten die benut worden", zegt Kathleen Ferrier in De Nieuws BV.

Hoe komt Suriname van schuld af?

Volgens Santokhi zit Suriname nu opgezadeld met een totale schuld van 2,5 miljard euro. Op zijn eerste werkdag kwam Santokhi er zelfs achter dat álle computers op de ministeries spoorloos zijn verdwenen. Waar begin je dan?

Het vruchtbare land Suriname

Volgens Kathleen Ferrier, dochter van de eerste Surinaamse president

en momenteel voorzitter van de Nederlandse Unesco commissie, staat de nieuwe Surinaamse regering een enorme taak te wachten. Het oud CDA-Kamerlid heeft er wel vertrouwen in, "omdat ik zie wat de capaciteit van het vruchtbare land Suriname is."

Over angst heenkomen

Steven Coutinho, directeur van de commerciële bank DSB Suriname, zegt dat de vooruitgang van Suriname op dit moment wordt belemmerd door keuzes, zowel op economisch als sociaal gebied. Economisch gezien neemt Suriname, net als meerdere post-koloniale landen, geen risico. Daarom zijn volgens Coutinho de keuzes conservatief, "we kijken niet vaak in de toekomst."

"Er is geen harmonie tussen mensen", zegt Coutinho. Volgens hem

heerst er een angstcultuur in het land die funest is, ook voor de economie. "Als we uit deze situatie willen komen en onze economie daadwerkelijk willen herstructureren, moeten we voornamelijk ook kijken naar onszelf. De aannames die wij gemaakt hebben, jarenlang, ook over onszelf en elkaar. Dan moeten we kijken, hoe kunnen we over die angst heenkomen."

Om over die angst heen te komen, zijn Ferrier en Coutinho het eens, speelt onderwijs een essentiële rol. Ferrier: "Goed investeren in het onderwijs en onafhankelijk en kritisch denken: dat moet meer gericht zijn op toekomstige productie capaciteiten en technologie en ook vrouwen moeten geschoold worden in dat soort zaken. En de cultuur is heel belangrijk, de trots op je eigen land."

 

Mogelijkheden benutten

Mogelijkheden voor Suriname zijn er dus genoeg, volgens Ferrier. Dus nu is het aan de nieuwe regering de uitdaging om die mogelijkheden te benutten, "en dat, voor de kiezers die voor die verandering kozen, zichtbaar wordt dat er verandering komt."

Ook Coutinho heeft vertrouwen in de nieuwe regering. "Ik geloof dat Surinamers een ontzettend sterk volk zijn. Wij willen ophouden met het verleden en willen gaan voor de toekomst. En wat dat betreft ben ik ontzettend trots op wat er de afgelopen maanden gebeurd is. We hebben gezegd 'enough is enough', we hebben onze stem laten horen."

 

Bron https://www.nporadio1.nl/buitenland/25661-hoe-komt-suriname-van-torenhoge-schuld-af

 

| nporadio1 | Door: Redactie