• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eis 30 maanden tegen bewoner ’spookwoning’

| telegraaf.nl | Door: Redactie

DEN HAAG - Is de Haagse Surinamer Anil S. onderdeel van een kartel dat een drugslijn naar Nederland exploiteert, zoals justitie suggereert? Of heeft de zakenman en muzikant de schijn tegen en probeert een jaloerse kennis hem een loer te draaien, zoals hij het zelf ziet? Anil S. moet in ieder geval dertig maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Voor het witwassen van geld, het voorhanden hebben van coke en wapenbezit.

De invallen in Ypenburg op 5 maart 2019 leidden tot achttien aanhoudingen en de inbeslagname van auto’s, wapens, drugs en 6,5 miljoen euro aan contanten.

Ⓒ DE TELEGRAAF

De

47-jarige Anil S. woonde in een van de Haagse spookwoningen voor criminelen die in februari werden ontmanteld. Hij werd daar maanden eerder al aangehouden, net als zijn broer Robby. De invallen bij de gebroeders S. volgden na een tip via Meld Misdaad Anoniem. De tip, door het Team Criminele Inlichten van de politie als ’betrouwbaar’ bestempeld, zou gaan over een drugslijn van Suriname naar Nederland, gerund door S. Via zijn discotheek in Paramaribo, Club Cacao, zou bovendien geld worden witgewassen. Er zou een drugsdeal ophanden zijn.

 BEKIJK OOK: 

 Pakhuizen van de onderwereld 

Van de drugsdeal is in praktijk niets gebleken, van de

drugslijn ook niet. Maar bij de inval in november werd, onder meer in een koffer en een tas, bij elkaar zo’n 350.000 euro gevonden, bleek bij de rechtszitting tegen Anil S. In de koffer zat ook een etui met cocaïne, volgens verdachte S. tussen de vijftig en zestig gram. „Dat lag er al jaren en was voor eigen gebruik”, stelt hij tijdens de rechtszaak. „Het was nog rotzooi ook”, vulde advocaat Leon van Kleef zijn cliënt aan. Het vuurwapen was een ’stommiteit’ van S. die door het hebben van een wapen zou zijn gefascineerd. Maar de revolver zou ongebruikt bij zijn moeder in een doos hebben gelegen.

Volgens advocaat Van Kleef moet er niet zoveel gezocht worden achter het grote geldbedrag dat bij S. is gevonden. Het maatschappelijk zakelijk verkeer in Suriname ligt zo goed als op zijn gat en Surinamers zouden hun toevlucht zoeken tot een bankierssysteem waarbij door koeriers euro’s en dollars naar Nederland worden gebracht en gedistribueerd. Alles in goed vertrouwen. S. zou er brood in hebben gezien dit te regelen, tegen enkele procenten commissie.

Justitie gelooft echter geen snars van dat verhaal. Temeer omdat S. niet wil verklaren van wie hij dat geld dan heeft ontvangen en hoe het naar Nederland is gebracht. Dat een deel zou bestaan uit de omzet van Club Cacao gelooft de officier van justitie ook niet. Ook dat zou nergens uit blijken. Een verzoek van Van Kleef om drie getuigen in Suriname over de herkomst van het geld te horen, werd door de rechtbank afgewezen.

Anil S. werd in november opgepakt in zijn woning in Ypenburg. In februari rolde de politie een omvangrijk netwerk op die spookwoningen voor criminelen regelt. Het huis van S. was van dat netwerk. Een van de verdachten is de Haagse politiemedewerker Donovan. A. Tegen hem en ander verdachten loopt een omvangrijk onderzoek.

| telegraaf.nl | Door: Redactie