• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BREAKING: Opsporing ex-minister Hoefdraad ingezet

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - Met de lancering van een 'interne opsporing' is maandag formeel de opsporing van de verdachte Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, aangevraagd door de Anti-Corruptie Unit van het Korps Politie Suriname. Dit wordt tegenover de Ware Tijd bevestigd door korpschef Roberto Prade. De ex-minister wordt verdacht van overtreding van de Bankwet, de wet Money Laundering, ambtsverduistering en oplichting.

"Indien de interne opsporing na enige tijd niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd volgt die algemene opsporing", zegt de korpschef. Hoefdraad is één van de vier verdachten in het geruchtmakend corruptieschandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), dat in februari geleid heeft tot

het ontslag van toenmalig CBvS-governor, Robert van Trikt. In deze zaak gelden ook Van Trikt zijn zakenpartner Ashween Angnoe en Faranaaz Hausil, een van de directeuren van de centrale bank als verdachten.

Met uitzondering van Hoefdraad zijn alle overige verdachten gearresteerd en in verzekering gesteld. Vorige week donderdag stelde het parlement volgens de wet 'In staat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers' de ex-minister in staat van beschuldiging. Zulks op basis van een hernieuwde vordering van de procureur-generaal. Een eerdere poging om Hoefdraad, toen nog minister, mislukte omdat de toenmalige coalitie in De Nationale Assemblee tegen de vordering stemde.

Volgens bronnen in justitiële kringen wordt eerst met een interne opsporing begonnen die naar alle afdelingen binnen het Korps Politie Suriname gaat. Mocht dit geen succes hebben volgt een algemene opsporing die in de media zal worden gepubliceerd. Als ook dan geen opsporing en aanhoudng plaatsvindt zal een internationale opsporing tegen Hoefdraad worden gelanceerd. Enkele weken geleden vaardigde de procureur-generaal een uitreisverbod uit tegen de ex-bewindsman. Het vermoeden bestaat dat hij in het buitenland, waarschijnlijk Guyana, is ondergedoken.Lees meer: BREAKING: Opsporing ex-minister Hoefdraad ingezet - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/08/10/breaking-opsporing-ex-minister-hoefdraad-ingezet/#ixzz6UkQT2Lq5

| de ware tijd | Door: Redactie