• zaterdag 28 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

20 jaar cel geëist tegen drie verdachten in proces Surinaamse Decembermoorden

| ANP | Volkskrant | Door: Redactie

In het proces rondom de Surinaamse Decembermoorden is tegen drie mannen twintig jaar cel geëist. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moorden op vijftien tegenstanders van het toenmalig militair regime, dat onder leiding stond van Desi Bouterse.

De moorden vonden plaats in de nacht van 8 op 9 december 1982.  Ook tegen Bouterse is eerder dit jaar twintig jaar geëist. De drie verdachten zijn Benny Brondenstein, Kenneth Kempes en Luciën Lewis. 

Brondenstein behoorde tot de groep van zestien militairen die in 1980 onder leiding van Bouterse een staatsgreep pleegde. De coupplegers zagen de vijftien latere slachtoffers als een bedreiging en wilden

hen uit de weg ruimen. Voor de aanklager staat vast dat Brondenstein op de hoogte was van de moordplannen.

Ook Kempes en Lewis wisten, in hun hoedanigheid als lijfwacht van Bouterse, dat de moorden werden beraamd, aldus de aanklager. Hij eist een zware celstraf omdat ze hebben meegewerkt. Voor een vierde verdachte is onvoldoende bewijs van betrokkenheid en vraagt de aanklager om vrijspraak.

Strafeis Bouterse

Al zo'n tien jaar is het proces rondom de Decembermoorden aan de gang. De grote vraag was steeds of Bouterse, die eerder in Nederland bij verstek is veroordeeld wegens betrokkenheid bij drugshandel, mede-verantwoordelijk is voor de

moorden. De Surinaamse president wist het proces jarenlang te traineren, maar deze zomer zag hij een strafeis van twintig jaar tegen zich geëist.

Tegen verdachte Ruben Rozendaal werd tien jaar geëist. Het was een strafeis die hij niet kon verkroppen, omdat hij op vrijspraak had gerekend. Een maand na de eis beroofde Rozendaal zich van het leven.

Moet Bouterse de gevangenis in?

Harvey Naarendorp, een van de verdachten in het Decembermoorden-proces, noemt de strafeis tegen Desi Bouterse 'rechtsarmoede'. Hij heeft een andere kijk op de geschiedenis. 'Het was een oorlogssituatie. Ik zou het nooit moord noemen.'

De aanklager heeft het aangedurfd de woorden 'acht bewezen' uit te spreken, ondanks de vrijwel permanente intimidatie en de aanhoudende pogingen tot sabotage, merkte columnist Sheila Sitalsing op na de strafeis tegen Bouterse. Kijk, de rechtsstaat bestaat.

De strafeis laat zien dat de magistratuur niet van plan is te zwichten voor de verhulde dreigementen van de voormalige legerleider, schreef de Volkskrant destijds in zijn commentaar. Dat is een teken van hoop voor Suriname.

| ANP | Volkskrant | Door: Redactie