• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: 'Koersdaling' cambio's is een stunt

| starnieuws | Door: Redactie

Als er niet wordt ingegrepen en de koers niet wordt gestabiliseerd, zal het land weer te maken krijgen met twee koersen. Een koers van de cambio en één van de CBvS.

Er is geen zinnige verklaring waarom bij de cambio's de wisselkoers naar beneden tuimelt, terwijl dit bij de banken  lichtjes te merken is. Wanneer de koers ineens daalt bij wisselkantoren, maar de importkoers (douane) hoog blijft, is er geen enkele reden om te juichen, want de prijzen in de winkels gaan niet omlaag.
 

De douanekoers, die wordt gehanteerd op basis van de officiële notering van de Centrale Bank van Suriname,

is bepalend voor de winkelprijzen.

Terwijl de koers aan de ene kant selectief een trap naar beneden krijgt, stijgt juist de pompprijs. De wereldmarktprijs van olie is niet gedaald en de verschepingskosten van goederen uit het buitenland worden duurder door de oorlogsituatie. Tot nu toe komen er geen extra deviezen het land binnen, omdat de productie niet is toegenomen. De enige deviezen die deze kant opkomen, zijn die van het IMF, na de positieve reviews en de leningen. 

Zelfs cambiohouders kunnen niet verklaren waarom ze koersen zelfs tot SRD 31 voor de US$ aanprijzen op hun borden. Alleen willen ze het liefst

dollars en euro's kopen, maar niet verkopen. Dus wie wat vreemde valuta achter de hand heeft gehouden en het ineens moet wisselen, krijgt er veel minder SRDs voor. Wanneer de familie uit Nederland euro's heeft gestuurd, krijgen de mensen in Suriname daar minder geld voor en moeten zij ondanks de 'koersdaling' toch veel betalen voor de goederen in de winkel.

De koersdaling is duidelijk een stunt en zoals het vaak gebeurt, hebben de monetaire autoriteiten niet het juiste antwoord ervoor. De handel weet wel wat te doen met deze kunstmatige stunt. Goederen die geprijsd waren in US-dollars, zijn snel aangepast. Nu moet bijvoorbeeld voor een rugspuit die in US-dollar was geprijsd, ineens veel meer SRDs worden betaald. Dat is absoluut niet eerlijk.

Met een kunstmatige koersdaling wordt vooral de consument de dupe. Het is belangrijk dat vanuit de monetaire autoriteiten ingespeeld wordt op deze situatie, waardoor de koers gestabiliseerd kan worden op basis van vraag en aanbod. SRD 40 voor de US-dollar, daar zat veel lucht in. De lucht moet eruit geperst worden waarbij de koers duurzaam wordt gestabiliseerd. Nu wordt de samenleving 'blij' gemaakt met een dode banabeki.

 

Nita Ramcharan

| starnieuws | Door: Redactie