• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“CHINA BINNEN TIEN JAAR OVERSCHADUWD DOOR INDIA ALS ’S WERELDS BELANGRIJKSTE AFNEMER VAN MINERALEN”

| snc.com | Door: Redactie

De Zambiaanse econome en investeerder Dambisa Moyo denkt dat de schuldenlast en demografische uitdagingen van de op een na grootste economie ter wereld “ongelooflijk problematisch” gaan worden.

Moyo werkte twee jaar lang voor de Wereldbank en acht jaar bij Goldman Sachs. Ze heeft een doctoraat in Economie van de Universiteit van Oxford en voltooide een masteropleiding aan de JFK School of Government van Harvard. Los van dit indrukwekkende palmares, zetelt de schrijfster in de raad van bestuur van de bedrijven Chevron, 3M en Condé Nast.

Zijn “precaire” overheidsschuld en vertragende bevolkingsgroei kunnen ervoor zorgen dat China binnen het

decennium door India overschaduwd wordt als ’s werelds belangrijkste afnemer van mineralen. Dat meent Dambisa Moyo, die te gast was op de ‘Diggers & Dealers’-mijnbouwconferentie in Australië, waarover de Britse zakenkrant Financial Times bericht.

Moyo betoogde dat die structurele uitdagingen de “strijd” om veel beleidsplannen van de Chinese Communistische Partij (CCP) te verwezenlijken, moeilijker zullen maken. Concreet verwacht ze dan ook dat Peking dit jaar “een agressievere agenda” zal aanvatten om de vertragende groei een impuls te geven: hierbij zouden grotere investeringen in hulpbronnen worden aangemoedigd.

Maar de gerenommeerde econome zei dat het onwaarschijnlijk is dat de economische groei van de Aziatische grootmacht

de hoge percentages van het verleden zal halen en schatte de jaarlijkse groei nu op 4 procent. Peking heeft een streefcijfer van ongeveer 5,5 procent jaarlijkse groei vastgesteld voor 2022, het laagste groeicijfer in drie decennia.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de Chinese groei vertraagd tot 0,4 procent, tegen 4,8 procent in de voorgaande drie maanden. “Zij hebben zeker veel tegenwind”, betoogde Moyo.

Dat zou bredere implicaties kunnen hebben voor mijnbouw- en grondstoffenbedrijven wereldwijd die voor hun groei afhankelijk zijn van de vraag uit Peking, klonk het. Aangezien de conferentie plaatsvindt in Australië, schetste Moyo dan ook een weinig rooskleurige toekomst voor Australische mijnbouwbedrijven die veel afnemers hebben in de Oost-Aziatische grootmacht.  

De eerste tekenen aan de wand waren er al vorige week. Zo meldde de Brits-Australische mijnbouwer en ijzerertsleverancier Rio Tinto dat zijn winst over de eerste helft van het jaar met 28 procent was gedaald. Het bedrijf noemde als oorzaak onder meer een afname van de vraag uit China, onder invloed van Pekings hardvochtige zerocovidbeleid. Intussen gaf zijn CEO, Jakob Stausholm, aan te blijven geloven in China, vanwege de investeringen die het regime in de nabije toekomst zou overwegen.
Ook Moyo zei dat zij op korte termijn in China zou blijven investeren, maar dat de structurele economische problemen van de grootmacht de kansen op lange termijn vertroebelen. “Ik denk dat het verhaal na 10 jaar erg ingewikkeld wordt”, zei de econome.

Het “echte verhaal van opkomst wordt India”, aldus Moyo. Om dit argument te staven haalde ze cijfers van de VN aan; de Indiase bevolking zal volgend jaar die van China overtreffen, wat dan weer “materiële gevolgen” zou hebben voor de manier waarop de minerale hulpbronnen in de wereld worden verdeeld.
Ook de econoom Roland Rajah, werkzaam bij de Australische denktank Lowy Institute, is eerder pessimistisch over de groei van China. En, hoewel ze maar een fractie van die van China is, rekent hij er evenmin op dat de Indiase economie zal vertragen.

“De Indiase vraag naar steenkool en duurzame energie zal veel voor Australië betekenen,” zei hij. “India zal waarschijnlijk veel sneller groeien dan China, maar China is nog steeds vrij groot”, wierp hij op tegenover de FT.
 

BRON: businessam.be 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie