• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Canada trekt zich terug van Slovenië om de eerste plaats ooit in de halve finale van het WK veilig te stellen

| dagblad suriname | Door: Redactie

Canada verzekerde zich van zijn eerste plaats in de halve finale van de FIBA Wereldbeker en trok zich woensdag in de tweede helft terug van Slovenië voor een overwinning van 100-89.

Shai Gilgeous-Alexander en RJ Barrett gingen voorop voor Canada met respectievelijk 31 en 24 punten.

Volgens Arash Madani van Sportsnet is de Oklahoma City Thunder Guard de eerste speler in 29 jaar die minstens 30 punten en 10 rebounds noteert in een knock-outwedstrijd op de FIBA World Cup.

Dallas Mavericks-superster Luka Doncic voegde 26 punten, vijf assists en vier boards toe in een verliezende zaak.

Canada neemt het nu op tegen Servië voor

een plek in de gouden medaille-wedstrijd.

“Als we nog geen verklaring hebben gestuurd, zijn we een redelijk goed basketbalteam”, vertelde Gilgeous-Alexander na afloop aan Madani. “We spelen samen. We spelen snel. We spelen stoer. We zijn behoorlijk moeilijk te verslaan. Best moeilijk om mee te spelen.

“We moeten gewoon onze wil blijven opleggen en onze identiteit veertig minuten lang aan de teams opleggen, dan komt alles goed.”

Halverwege de wedstrijd van woensdag zaten de twee teams vast op 50. Er waren 18 voorsprongwisselingen in de eerste 20 speelminuten, waarbij geen enkel team meer dan vier punten voorsprong behaalde.

Slovenië schoot de lichten uit in

de eerste helft, met 10 van de 17 pogingen vanuit het centrum en 52% van hun velddoelpunten in totaal.

Canada nam het echter in de laatste twintig minuten van de wedstrijd over en versloeg Slovenië met 30-21 in een beslissend derde kwartaal.

Doncic werd op slechts negen punten in de tweede helft gehouden toen Dillon Brooks en Luguentz Dort de viervoudig NBA All-Star frustreerden. De Sloveen werd uit de wedstrijd gestuurd met nog 6:37 over, nadat hij zijn tweede technische fout kreeg.

“Ik denk dat Dillon geweldig speelde”, zei Doncic na afloop tegen de verslaggevers. “Hij was erg fysiek, zoals altijd. Veel mensen mogen hem niet, maar ik respecteer hem voor wat hij doet en hij doet dat soort dingen heel goed.”

Ondanks de afwezigheid van Doncic maakte Slovenië nog een laatste aanval, waardoor de achterstand werd teruggebracht tot negen punten, maar dichterbij kon het niet komen.

Canada’s beste eerdere WK-resultaat was een zesde plaats tijdens zowel de edities van 1978 als die van 1982 van het pronkstuktoernooi.

Door de nederlaag van Slovenië veroverden Servië en Duitsland de twee automatische plaatsen van Europa voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.