• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Verdachte in Surinaams Decembermoordenproces pleegde zelfmoord'

| | Door: ANP

Een van de verdachten in het Surinaamse proces over de Decembermoorden, Ruben Rozendaal, is overleden. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd, meldde de Surinaamse nieuwssite Starnieuws zaterdag.

Rozendaal hoorde eind oktober tien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen vanwege betrokkenheid bij de politieke moord op vijftien Surinamers in december 1982. Rozendaal had op vrijspraak gerekend, omdat hij spijt had betuigd en had meegewerkt in zijn proces. Na afloop van die zitting zei hij destijds zeer teleurgesteld te zijn en dat hij het vonnis 'niet zou kunnen dragen'.

Tijdens zijn verhoor in 2012 had hij als enige van de verdachten verklaard dat toenmalig legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse persoonlijk twee mensen heeft doodgeschoten.

Onvoldoende bewijs

De moorden op vijftien tegenstanders van het toenmalige militair regime van Desi Bouterse vonden plaats in de nacht van 8 op 9 december 1982. De slachtoffers werden omgebracht in Fort Zeelandia in Paramaribo. De aanklager in de zaak, auditeur-militair Roy Elgin, vroeg vorige week vrijspraak voor vier verdachten. Het gaat om Winston Caldeira, Errol Alibux, Imro Themen en Dick de Bie. Elgin zei dat er onvoldoende bewijs is tegen de vier. 

De vier waren aangemerkt als verdachten omdat er belastende verklaringen tegen hen waren afgelegd. Getuigen hadden de mannen gezien in het fort of in gesprek met toenmalig legerleider Desi Bouterse. Andere getuigen legden juist ontlastende verklaringen af. Daardoor kan betrokkenheid bij de moorden volgens Elgin niet bewezen worden.

Nauw betrokken

De Bie was hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst en sprak daarom regelmatig met Bouterse. Alibux en Caldeira hadden contact met de legerleider vanwege hun functies in de politiek. Die twee mannen zijn nog steeds nauw betrokken bij de regering-Bouterse. 

De aanklager heeft inmiddels tegen 15 verdachten een strafeis uitgesproken of vrijspraak gevraagd. Zes personen, inclusief hoofdverdachte Bouterse, hoorden de maximale straf van twintig jaar tegen zich eisen. 

| | Door: ANP