BENGAALSE BENDE VERHANDELDE MENSEN NAAR SURINAME
| united news | Door: Redactie
Foto: Indiase reizigers op weg naar Suriname.
Al geruime tijd circuleren hardnekkige berichten over mensenhandel en mensensmokkel vanuit India, Bangladesh en Pakistan via Suriname naar landen zoals de Verenigde Staten van Amerika.
Uit een zaak die door de Amerikaanse ambassade in Bangladesh aanhangig is gemaakt, blijkt dat een bende in dat land op illegale wijze mensen naar Suriname heeft gestuurd. Tegen vijf mannen is deze week bij de Bengaalse autoriteiten een klacht ingediend wegens hun vermeende betrokkenheid bij mensenhandel. De klacht is door ambassadefunctionaris Michael Lee gedeponeerd bij het politiebureau in Gulshan.
De verdachten zijn Bhasani, Ashraful Alam Bhuiyan, Mohammad Jaman, Mohammad Nur
Bij het visumgesprek hadden ze ook valse documenten ingediend om naar de Verenigde Staten (VS) te kunnen gaan. Volgens de verklaring van Mofizur heeft hij mensen vanuit Bangladesh naar Dubai gesmokkeld. Samen met andere smokkelaars stuurde hij ook mensen illegaal naar de VS. Zo stuurde hij zijn eigen broer vanuit Bangladesh eerst via India naar Suriname.
De man ging uiteindelijk via de grens met
Ze vroegen het Amerikaanse visum aan om illegale mensenhandel te vergemakkelijken. Ze onthulden ook informatie over hun twee medewerkers en ene Mohammad Nur Alam die de spil van de bende zou zijn. Het onderzoek naar deze zaak is intussen overgenomen door Counter Terrorism and Transnational Criminal van de politie.
In het laatste kwartaal van 2021 hebben zich ontwikkelingen voorgedaan die wijzen op vermoedelijke mensenhandel vanuit India naar Suriname.
Het Indiase filmproductiebedrijf Lavish Media & Entertainment bracht in oktober dat jaar een groot aantal mensen naar Suriname en beweerde dat hier opnames zouden worden gemaakt voor een Bollywoodfilm.
De mensen werden zelfs ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) en de president. Al gauw rezen echter sterke vermoedens dat de organisatie een dekmantel is voor mensenhandel en/of mensensmokkel. Zo zouden personen die op naam van deze organisatie naar Suriname waren gekomen onvindbaar zijn geworden, terwijl ze het land niet via de legale weg hadden verlaten.
Vermoed werd dat zij via Nickerie illegaal naar Guyana zijn vertrokken om zo hun reis te vervolgen naar Mexico om tenslotte de VS te kunnen binnenkomen. Op een gegeven moment weigerde de KLM om passagiers uit India die via een bepaald reisbureau in New Delhi hun reis naar Suriname hadden geboekt naar Paramaribo te vervoeren. Naderhand begonnen de Surinaamse autoriteiten een onderzoek naar deze zaak. Bibis maakte later bekend dat er geen bewijzen zijn gevonden dat er sprake was van mensensmokkel of mensenhandel.
Nadat Suriname een jaar eerder de visumplicht voor buitenlanders had afgeschaft, werd deze per 1 mei vorig jaar weer ingevoerd voor burgers uit 21 landen. Het zijn landen waarvan is geconstateerd dat hun burgers het visumvrij reizen naar Suriname misbruikten voor andere doeleinden, zei minister Albert Ramdin (Bibis) vorig jaar. Het gaat om landen in Zuidoost-Azië, Afrika en de Caribische regio, waaronder Bangladesh, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ethiopië, Ghana, India, Kameroen, Kenia, Nepal, Pakistan, Somalië, Syrië en Venezuela.
Hoewel er ook een toename is te zien van mensen uit China, Colombia, Marokko en Roemenië, is de visumplicht voor burgers van deze landen niet heringevoerd. Ramdin zei dat rekening wordt gehouden met overeenkomsten met sommige van deze landen ten aanzien van visumafschaffing. In het geval van Roemenië werd nog even de kat uit de boom gekeken, omdat het hier gaat om een lidstaat van de Europese Unie en Suriname een verzoek bij de EU heeft voor afschaffing van de visumplicht voor Surinamers om naar EU-landen af te reizen.
“We willen die zaak niet onnodig in gevaar brengen”, zei de bewindsman. Wat betreft Colombia werd er rekening mee gehouden dat veel Surinamers naar dat land gaan voor medische behandeling en de regering wil geen onnodige barrières creëren in de vorm van reciprociteit van Bogota als er weer een visumplicht voor Colombianen zou worden ingevoerd.
De bewindsman zei ook dat de regering het visumvrij reizen dat vanaf 1 juli 2022 gold heeft geëvalueerd en heeft geconstateerd dat hier misbruik van werd gemaakt. Het doel was om zo veel mogelijk toeristen naar Suriname te krijgen en het land toegankelijker te maken voor buitenlandse investeerders. Bij de evaluatie is onder meer geconstateerd dat reizigers veel gebruik maken van de regeling om Suriname als tussenstop te gebruiken.
Er is een diepgaande evaluatie gemaakt door de Immigratiedienst, Dienst Nationale Veiligheid en Bibis. “We zien een bevestiging dat het visumvrij reizen niet gebruikt wordt voor het doel waarvoor het bestemd is”, aldus de bewindsman vorig jaar tegenover de krant. Dat er mensenhandel vanuit India naar Suriname plaatsvond, kwam ook naar voren toen de politie vorig jaar juli een slachtoffer hiervan wist te bevrijden.
Een dertigjarige man uit India was onder valse voorwendselen naar Suriname gelokt om hier als administratieve kracht te werken. Bij aankomst in het land werd zijn paspoort door zijn werkgever in beslag genomen en moest hij andere werkzaamheden uitvoeren die hem niet bevielen. Omdat hij eerder dan de afgesproken drie maanden wilde vertrekken, werd hem voorgehouden dat hij hard zou moeten werken om de zesduizend US dollar schuld die de werkgever beweerde te hebben gemaakt om hem naar Suriname te halen terug te kunnen betalen. Na een tip werd hij bevrijd.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie