• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BANANEN KOPEN MET BITCOIN IN SURINAME

| united news | Door: Redactie

Foto: Goederen en diensten zullen in de toekomst met Bitcoins betaald worden in Suriname | Bron: bitcoin.nl | Foto bron: bitcoin.nl

Te midden van een golf van torenhoge inflatie en economische uitdagingen, zijn er steeds meer tekenen in Suriname van de opkomst van bitcoin.

Bitcoin.nl ontdekte hoe kinderen bananen kopen met bitcoins, en zelfs de president van het Zuid-Amerikaanse land zich verdiept in het digitale goud.

“Banaan of pompelmoes vandaag, Ravi?” Miguel stelt de vraag met een glimlach, al wetende van Ravi’s voorliefde voor pompelmoes. Als dagelijkse bezoeker van het Tamara kindertehuis in Paramaribo, weet Miguel dat de 8-jarige Ravi een groot fan

is van dit fruit. “Pak de kaart, Ravi, je kent de procedure.” Met een behendige beweging swipet Ravi de Bitcoindebetkaart over de lezer, symbolisch 1 sat (1/miljoenste bitcoin) uitgevend. Miguel overhandigt hem de pompelmoes, en Ravi gaat zitten om te genieten van zijn Surinaamse lekkernij.

Miguel is in Tamara namens Bitcoin Sranan, de Surinaamse bitcoingemeenschap, bij Tamara. In zijn lunchpauze bezoekt hij dagelijks het tehuis om deel te nemen aan het ‘Fruit for Sats’-programma. Dit pilotproject streeft ernaar om de veertien kinderen in het tehuis dagelijks wat gezond plezier te brengen – een plezier dat ze ten volle verdienen. De kinderen

in het tehuis hebben een zware jeugd meegemaakt.

Maar het gaat om meer dan enkel fruit; het programma heeft ook tot doel de kinderen financiële kennis bij te brengen. Hoewel de kinderen natuurlijk niet zelf voor het fruit betalen, ervaren ze wel het proces van het betalen met een kaart. “Dit is een introductie in de wereld van financiële transacties,” legt Miguel uit.

“Langzaam maar zeker begrijpen ze beter wat ze doen. Ons doel is om hun kennis geleidelijk uit te breiden, bijvoorbeeld door hen de transactiegeschiedenis op de kaart te tonen. Zo krijgen ze inzicht in hun uitgaven. Voor ons is het een leerzame ervaring om te zien hoe we deze kennis het beste kunnen overdragen.”

Christel, medewerkster van Tamara, is enorm enthousiast over het Fruit for Sats project. “Dit is de jeugd van morgen. Als zij zo een betere start kunnen maken in het leven, dan ben ik enorm blij. Want deze kinderen verdienen het.”

De drijvende kracht van Bitcoin Sranan is Maya Parbhoe, een dynamische Surinaamse fintech ondernemer met een visie. Met jarenlange ervaring in het leiden van een bloeiend import- en infrastructuurbedrijf, begrijpt Maya hoe Bitcoin een oplossing kan zijn in Suriname. “Het begon allemaal toen ik de financiële belemmeringen waarmee Surinaamse ondernemers geconfronteerd worden wilde tackelen, vooral bij het zoeken naar schaalvergroting in een markt zonder toegankelijke kapitaalbronnen.”

Sinds 2017 heeft Maya zich gericht op het vestigen van een nationale effectenbeurs in Suriname, een taak bemoeilijkt door politieke instabiliteit en uitdagingen bij de Centrale Bank van Suriname. Haar interesse in Bitcoin werd gewekt als een potentieel antwoord op deze uitdagingen. “Bitcoin biedt een unieke oplossing voor de financiële hordes waar Surinaamse ondernemers tegenaan lopen,” stelt Maya. “Het kan internationale financiering vergemakkelijken en de kosten en vertragingen door tussenpersonen verminderen.”

Geïnspireerd door deze visie, werd Bitcoin Sranan geboren. Maya streeft met het initiatief ernaar een circulaire fitness in Suriname op te zetten. Met het ‘Fruit for Sats’-programma slaan ze twee vliegen in één klap: het biedt niet alleen essentiële financiële educatie aan kinderen. “We moedigen ook onze leveranciers aan om deel te nemen aan de bitcoineconomie,” vertelt Miguel. “We maken het toegankelijk, ze mogen hun sats altijd weer inwisselen bij ons.”

Het idee van het opstarten van een bitcoineconomie in Suriname is niet zo gek als je kijkt naar de huidige economie. Het land worstelt al jaren met ongekende inflatie, die volgens het Internationaal Monetair Fonds maar liefst 53 procent bedraagt.

Suriname lijkt dus rijp voor Bitcoin. En opeens was daar ook politieke interesse. “Op Bitcoin Miami heb ik Samson Mow ontmoet, de CEO van JAN3”, vertelt Maya. JAN3 is een bitcoinbedrijf dat ‘hyperbitcoinisatie’ probeert te brengen met bitcoininfrastructuren te bouwen, specifiek voor regio’s en staten. Zo heeft JAN3 onder andere geholpen bij het implementeren van de bitcoininfrastructuur in El Salvador.

Deze ontmoeting wakkerde Mow’s belangstelling aan voor Suriname’s potentieel in de bitcoineconomie. “Ik heb hem voorgesteld aan Albert Ramdin, onze minister van Buitenlandse Zaken,” vervolgt Maya. Dit leidde tot een uitnodiging voor Mow om Suriname te bezoeken en samen te kijken hoe Bitcoin nieuwe economische kansen kan bieden.

Vorige week vonden gesprekken plaats tussen Mow, Ramdin, en president Santokhi, waarbij onderwerpen als energiebeleid, het monetaire klimaat in Suriname en de mogelijkheden voor bitcoinmining werden besproken. “Santokhi is vastberaden om de technologische sector in Suriname te versterken, met bijzondere aandacht voor de rol van bitcoin,” verteld Maya. “Het voorbeeld van El Salvador, waar bitcoin een officiële valuta is, dient als model.”

Santokhi heeft JAN3 uitgenodigd om een voorstel te formuleren voor de integratie van bitcoin in de Surinaamse economie. Dit kan variëren van het gebruik van bitcoin als monetaire reserve tot het exploreren van bitcoinmining in afgelegen dorpen.

Het is nu wachten waar JAN3 mee komt. De kans is groot dat we meer zullen horen tijdens Suriname’s allereerste bitcoinconferentie, gepland van 23 tot 25 maart. Maya, vol verwachting, licht toe: “Deze conferentie wordt uiterst praktisch en doelgericht. Ons doel is om Suriname echt te ‘Orange pillen’ “De timing van de conferentie valt samen met Phagwa, het kleurrijke Holi-feest in Suriname. “Bereid je voor op veel oranje verf!”

De naam van Revi is gefingeerd.

TECH

 

| united news | Door: Redactie