• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Asfa-voorzitter: Onjuiste stroomtarieven door gebrek aan transparantie en politieke wil

| de ware tijd | Door: Redactie

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — De door de regering afgekondigde nieuwe stroomtarieven, worden door een groot deel van het bedrijfsleven gezien als een onjuiste tarifering die ook met een gefaseerde afbouw van de overheidssubsidie lager kan.

“Er is vooral geen transparantie en juiste berekening over hoe de prijs tot stand komt, maar het ontbreekt de regering vooral aan politieke wil om tot een juiste tarifering te komen. De prijs is niet tot stand gekomen uit rationale overwegingen maar uit populistische,” zegt Wilgo Bikkerdijk voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa).

Volgens de Asfa-voorman wordt de druk op de portemonnee van de burger op

geen enkele manier lichter gemaakt terwijl de subsidie die nog door de overheid wordt gegeven niet rechtvaardig is. Infeite worden volgens Bilkerdijk juist de Energie Bedrijven Suriname (EBS) via wie de regering ruwe olie afneemt van Staatsolie gesubsidieerd en ook personen en instanties die wel in staat zijn een marktconforme prijs voor stroom te betalen.

“Echter kloppen de cijfers van de regering en de EBS niet met de werkelijkheid”

De bedrijvenorganisatie vindt dat er een betere subsidieregeling moet komen waar er sprake is van een overstap van object- naar subjectsubsidie. “De ruwe olie (HFO) wordt niet geïmporteerd, maar door staatsolie gewonnen. De

staat is de enige aandeelhouder en zou best wat aan de prijs kunnen doen die aan staatsolie betaald moet worden.

Er hoeft niet onder de kostrijs te gaan, Staatsolie hoeft geen verlies te lijden. Er wordt eigenlijk geleend bij Staatsolie om de olie, bestemd voor het draaien van de generatoren van de EBS draaiende te houden. Dit geleend geld wordt daarna terug betaald uit het dividend die de staat krijgt van Staatsolie. ”legt de Asfa-voorzitter uit.

Hij verwijt de overheid ervan niet in staat te zijn een juiste prijs per barrel ruwe olie vast te stellen. Dat zou geen probleem moeten zijn. De staat is de enige aandeelhouder van zowel Staatsolie als de EBS. Bilkerdijk zegt te begrijpen en ook voorstaander te zijn dat stroomtarieven langzamerhand marktconform gemaakt moeten worden en dat niet onder de kostprijs elektriciteit kan worden opgewekt.

Object- naar subject subsidie

Echter kloppen de cijfers van de regering en de EBS niet met de werkelijkheid. Daarnaast zou de staat bij, waar nog wordt gesubsidieerd een duidelijke overstap moeten maken van object- naar subject subsidie. Het is niet de druk van het Internationale Monetaire Fonds die roept om marktconforme stroomtarieven, maar de wil om een juist en transparante subsidie beleid te hebben.

“Je kan niet een ieder meenemen daarin. Het moet gegeven worden aan zij die het nodig hebben”. De Asfa-voorman wijst er op dat, hoewel de energiecommissie een negatief rapport heeft uitgegeven, over de berekening en tot standkoming van de nieuwe tarieven er geen maatschappelijk draagvlak is.

De regering heeft toch haar wil heeft doorgedrukt. Dat is vooraf gegaan door een oneindige discussie over en weer zonder dat er rekening is gehouden met de kritische en terechte kanttekeningen in het rapport.

“De Energie Autoriteit Suriname (EAS) en de EBS hebben het rapport proberen te counteren. Staatsolie heeft zich gedistantieerd van het rapport, maar het gaat om de politieke besluiten die genomen moeten worden en dat ontbreekt”, vindt Bilkerdijk.

Ondergrens

Voor Bilkerdijk is het vraagstuk van object- naar subjectsubsidie de basis. Hij legt uit dat de staat en de EBS uitgaan van een ondergrens van 400 kilowatt voor een huishouden. Maar die ondergrens is niet per definitie een behoeftige grens, want met die hoeveelheid stroom draai je een huishouden met zeker ook nog twee airco’s erbij.

Die ondergrens is dus te hoog, wat het aantal personen die gesubsidieerd wordt ook groot maakt. “Ik zeg niet dat de poti sma geen airco mag hebben, maar we moeten mensen ook leren, dat wie dat wil ook meer zal moeten betalen. Die subsidie moet gaan naar mensen met een ondergrens van bijvoorbeeld 150 kilowatt uur per maand”.

Deze mensen krijgen uiteindelijk niets omdat aan teveel mensen gesubsidieerd moet worden die het niet nodig hebben”, zegt Bilkerdijk. Een andere heikel punt voor het tot stand komen voor de werkelijke kostprijs voor elektriciteit is volgens de Asfa-voorman de inefficiëntie bij de EBS. “Er zou eigenlijk een strategisch overleg moeten komen, waar transparant alles op tafel wordt gelegd, rationeel daarover wordt gesproken en vooral de politieke wil niet mag ontbreken”, zegt Bilkerdijk.

| de ware tijd | Door: Redactie