• zaterdag 22 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ASEAN DAAGT DOLLAR UIT: LANDEN MIKKEN OP LOKALE VALUTAHANDEL

| united news | Door: Redactie

Bron: Watcher.guru.

De tien landen van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) werken aan een ambitieus plan: ze willen de Amerikaanse dollar de rug toekeren en lokale valuta gebruiken voor grensoverschrijdende handel.

Deze snelgroeiende economische reus met een gezamenlijk bruto nationaal product van zo’n 4 biljoen dollar (cijfers IMF) zet daarmee de dominantie van de dollar op scherp.

Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam willen af van de dollar als standaardmunt voor hun onderlinge handel. Indonesië loopt hierin voorop. President Joko Widodo dringt er bij de ASEAN-landen op aan om snel over te stappen op lokale valuta.

Deze

verschuiving belooft voordelen voor de economieën van de ASEAN-landen. Lokale munten krijgen een impuls op de internationale valutamarkt en worden minder kwetsbaar voor schommelingen van de dollar.

Daarnaast vrezen veel ontwikkelingslanden, waaronder de ASEAN-blok, voor de gevolgen van de torenhoge Amerikaanse staatsschuld van 34,4 biljoen dollar. Door lokale valuta te gebruiken, omzeilen zij potentiële negatieve effecten op hun eigen economieën.

Ook de geopolitieke spanningen spelen een rol. De dreiging van Amerikaanse sancties kan landen kwetsbaar maken. Met een sterkere lokale munt vermindert die afhankelijkheid en worden hun economieën minder vatbaar voor externe schokken.

Kortom, de hegemonie van de Amerikaanse dollar staat voor een

grote uitdaging. De opkomst van economische blokken als ASEAN, die hun eigen financiële pad willen bewandelen, luidt een nieuw tijdperk in voor de internationale handel.

GEO|ECONOMIE

 

| united news | Door: Redactie