• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Voedselbank in elk district van Suriname

| snc.com | Door: Dennis Lapar

De gedachten van vele Surinaamse Nederlanders gaan uit naar de mensen in Suriname, die aangeven, dat zij niet uitkomen met hun salaris. De vraag is: kan een gezin van 4 personen wel rond komen van 4.000 SRD per maand? Het antwoord is neen. De prijzen van de levensmiddelen in de winkels zijn verschrikkelijk hoog. Ik heb een klein onderzoek verricht onder een aantal Surinamers. In dat onderzoek heb ik gesproken met de mensen, die een eigen huis bezitten. Uit dat onderzoek kwam naar voren, dat een gezin ( man, vrouw en twee jonge kinderen ) in het bezit van een

eigen woning, minimaal 8.000 SRD nodig heeft om de maand rond te komen. Een gezin ( man, vrouw en twee jonge kinderen ) met een huurhuis en een inkomen van 4.000 SRD komt dus flink in de problemen. Vele mensen stellen dan de volgende vraag: Op welke wijze worden de arme mensen geholpen?

Armoedegrens

Vele mensen kijken alleen naar de talrijke en mooie auto’s, die dagelijks in het straatbeeld van Suriname te zien zijn. Dan wordt er gezegd, dat er geen armoede in het land is. Dat is niet juist. Minimaal 65 procent van de Surinaamse bevolking leeft onder de armoedegrens, die

ik voorzichtigheidshalve vastleg op 8.000 SRD. De kloof tussen rijk en arm is heel groot. In een land waar grote armoede heerst, moeten de mensen, die het goed hebben, de arme mensen, die echt honger hebben, niet aan hun lot overlaten. Meer solidariteit is gewenst.


Met honger naar school en met honger naar bed

De rijke mensen vinden het zeker niet leuk, dat 65 procent van de Surinaamse bevolking onder de armoedegrens leven. De rijke mensen zullen de arme mensen wel helpen, indien er een beroep op hen wordt gedaan. Het grootste deel van het Surinaamse volk zal echter nooit om steun vragen. Zij gaan liever met honger naar school en met een lege maag naar bed. 

Vele Surinaamse Nederlanders vragen zich af waarom er armoede in Suriname is. Ik maak even een zijstap. In Nederland (een super rijk land) heb je ca één miljoen mensen, die onder de armoedegrens leven. Voor een echtpaar met twee minderjarige kinderen is de armoedegrens 2.080 euro bruto per maand. De 171 voedselbanken in Nederland hebben ca 13.000 vrijwilligers, die wekelijks bijna 38.000 voedselpakketten geven aan de mensen, die het hard nodig hebben. De voedselbanken werken samen met bedrijven, organisaties, overheid, gemeente en particulieren, die ervoor zorgen dat er voldoende voedselpakketten zijn. De organisatie van deze voedselbanken in Nederland verloopt heel goed.

Financieren van voedselbanken

In Suriname moet het ook mogelijk zijn, dat er op korte termijn meerdere voedselbanken worden opgezet. De bedrijven, de overheid en de rijke mensen kunnen deze voedselbanken financieren. De regeringsleiders, de ministers en DNA-leden kunnen ook uit privé middelen een bijdrage aan de voedselbanken geven.


De overige mensen in Suriname en in het buitenland, die een redelijk inkomen hebben, zullen geïnspireerd raken en bereid zijn ook een bijdrage te geven. 
Het is nu aan de Surinaamse leiders (dat mag iedereen zijn; man/vrouw) om te helpen met de organisatie van de voedselbanken in alle districten. 

Doneeractie opzetten

De Surinaamse regering heeft geen geld om de salarissen en uitkeringen op het minimum levensniveau te brengen. De prijzen in de winkels zullen mijns inziens niet meer omlaag gaan. Indien er geen extra hulp komt, dan is het leed onder de Surinaamse bevolking niet te overzien. Suriname wordt geadviseerd het voorbeeld van het opzetten van de voedselbanken in Nederland moeten overnemen.


Stichting Diaspora Instituut Nederland (DIN) is mijns inziens de aangewezen organisatie om het initiatief te nemen voor het starten van een doneeractie in Nederland. Er zijn vele (Surinaamse) Nederlanders die een bijdrage willen geven. DIN zal de ontvangen gelden overmaken naar de private organisaties in Suriname . Er zijn al een paar organisaties in Suriname ( Stichting 1 voor 12, Stichting Amor Vitae, de heer Ganesh van Trishul, Stichting OHM Suriname etc), die geweldig werk verrichten en de arme mensen al ondersteunen. De nood in Suriname is echter heel groot, vandaar mijn oproep voor het organiseren van een doneeractie om extra gelden binnen te krijgen voor de sociale organisaties in Suriname, die voedselbanken hebben c.q. zullen opzetten in elk district van Suriname. 

Dennis Lapar  d.lapar@kpnplanet.nl

Directeur van Stichting FinanceSuriname

| snc.com | Door: Dennis Lapar