• vrijdag 18 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ANALYSE | NDP EN VHP MÓETEN ELKAAR VINDEN OMWILLE VAN DE MACHT

| united news | Door: Redactie

Auteur| Armand Snijders

Regeringspartij VHP en de grootste oppositiepartij NDP maken elkaar zoals gebruikelijk zo kort voor de verkiezingen voor vies en vuil uit om vooral de onkunde van de ander bloot te leggen. Dit is voor een belangrijk deel echter allemaal een show die voor de buitenwereld wordt opgevoerd. Want beide partijen weten heel goed dat ze elkaar na de verkiezingen keihard nodig hebben om de felbegeerde macht te houden of te krijgen.

De VHP en de NDP beweren dat ze op 25 mei 2025 aan de haal zullen gaan met een klinkende verkiezingsoverwinning. De VHP mikt op minimaal 26 zetels

van de 51 zetels en hoopt zelfs op een tweederde meerderheid. In Ocer rekenen ze bij monde van ondervoorzitter Ramon Abrahams met in ieder geval twintig zetels op een grandioze terugkeer in het machtscentrum, dat ze in 2020 nog in puin hebben achtergelaten. “Het mag ook meer”, zei hij afgelopen week optimistisch.

Zoals zo vaak rekenen beide partijen zich veel rijker dan ze ooit zullen worden. Vooral bij de VHP slaan ze de plank enorm mis. En dan weten ze bij die partij inmiddels ook wel. In opdracht van het VHP-bestuur is onlangs een kleine – niet-representatieve – peiling gehouden onder

de bevolking over op welke partij ze zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

De resultaten daarvan worden echter angstvallig geheim gehouden omdat deze zeer ongunstig voor de partij van president Chandrikapersad Santokhi zijn. Waren ze positief geweest, dat waren de cijfers waarschijnlijk met overdreven veel bombarie gedeeld met de samenleving.

Maar dat is dus niet het geval. Volgens de peiling – die dus niet representatief is maar wel een goede indicatie kan zijn – zou de VHP terugvallen naar elf zetels, in vergelijking met de twintig zetels die ze nu hebben. De NDP daarentegen zou de zestien zetels die ze nu heeft behouden en daarmee opnieuw de grootste partij van het land worden. De andere coalitiepartner Abop van Ronnie Brunswijk behaalt hooguit acht zetels, een kleine terugval in vergelijking met huidige situatie. Maar in ieder geval veel beter dan tot nu toe werd verwacht. De kans dat Santokhi zich wederom tot president mag laten kronen, lijkt op basis van deze peiling dus verkeken.

Als grote winnaar zou de NPS uit de bus komen, want de groene partij – die twee jaar geleden nog ten dode stond opgeschreven – gaat van drie naar minimaal acht zetels. Dat aantal zou overigens de komende maanden nog kunnen groeien, mits de rust binnen de gelederen wordt bewaard. Daarmee vormt de partij een extra gevaar voor de VHP om die op de valreep in grootte voorbij te streven.

De verdeling van de overige circa tien van de 51 zetels is nog ongewis. De BEP zal er twee, hooguit drie halen en volgens de meest optimistische peilingen kan Pertjajah Luhur er hooguit twee binnenslepen. Van de rest gaat er misschien een zeteltje naar één van de nieuwkomers, zoals bijvoorbeeld A1. De andere nieuwe (en oude) partijen zouden kansloos zijn. Die spreken ondanks hun verwoede pogingen het kiezerspubliek niet aan. Dat blijft vreemd genoeg vasthouden aan de oude politiek waar zoveel op wordt gescholden. De laatste zetels die te verdelen zijn, komen dus bij de bekende partijen terecht, waarbij de NPS de meeste aanspraak daarop maakt.

Hoewel deze vooruitzichten zich al jaren in de verwachtingen lagen gezien de impopulariteit van de regering-Santokhi, is het toch rauw op het dak in het partijcentrum van de VHP gevallen. Natuurlijk wordt gehoopt dat nu het definitieve investeringsbesluit van TotalEnergies is gekomen om de oliedollars te laten binnenstromen, de kiezers uiteindelijk toch zullen besluiten om massaal op de VHP te stemmen. Maar dat lijkt niet realistisch.

Hoe dan ook: Santokhi zal naar het zich laat aanzien na 25 mei heel veel water bij de wijn moeten doen. Wil zijn partij in het machtscentrum blijven, dan zal hij het presidentschap hoogstwaarschijnlijk moeten opgeven en moeten laten aan Jenny Simons. Voor Santokhi rest dan het vicepresidentschap, een functie die nu nog wordt bekleed door Ronnie Brunswijk en die door de president de laatste jaren behoorlijk is uitgehold. Maar dan zal hij zich eerst over het gruwelidee moeten zetten dat hij niet meer de absolute baas is en zich moet schikken naar een ‘meerdere’, terwijl hij zich momenteel boven alles en iedereen verheven voelt.

Boven alles zal een oplossing gezocht en gevonden moeten worden rond de kwestie van voormalige NDP-voorzitter Desi Bouterse, die tot twintig cel is veroordeeld en lafhartig de benen nam voordat hij opgesloten kon worden.

De huidige NDP-leiding heeft zich als doel gesteld om hem na de verkiezingen gratie te verlenen. Dat is sowieso een schrikbeeld van een groot deel van de samenleving en zal het imago van Suriname internationaal opnieuw naar beneden halen.

Het zal interessant worden om te zien welk standpunt de VHP-voorzitter hierin in zal nemen. Santokhi wordt door veel mensen medeverantwoordelijk gehouden dat de ex-dictator zijn hielen kon lichten en zal zo ook zeer waarschijnlijk als zodanig de geschiedenisboeken ingaan. Mocht hij instemmen met die gratie, dan heeft hij heel wat uit te leggen – ook aan zijn achterban.

Om dat te vermijden, is een alternatief voor Santokhi de samenwerking met de NPS en Abop te zoeken en daarmee een coalitie te smeden. Daarbij moet hij hopen dat de VHP de NPS voor zal blijven, want anders gaat ook bij deze onwaarschijnlijke optie het presidentschap aan zijn neus voorbij. Maar ook al sleept hij die baan wel binnen, dan zal zowel de groene als de gele partij nog een flinke appel met de VHP te schillen hebben voor de wijze waarop ze de afgelopen jaren door Santokhi zijn behandeld en zullen nu keiharde eisen op tafel leggen om niet opnieuw de mist in te gaan.

Het laatste alternatief is weer terugkeren naar de oppositiebanken en lijdzaam moeten toezien wat anderen de komende jaren met de opbrengsten uit de verwachte olieschat zullen doen. Het is een schijnbaar onmogelijk dilemma waarvoor Santokhi staat. Hij kan alleen maar blijven hopen dat het tij voor de VHP voor 25 mei alsnog gaat keren.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie