ANALYSE | BRUNSWIJK DREIGT SANTOKHI MEE TE SLEPEN IN ZIJN VAL
| united news | Door: Redactie
Analyse: Armand Snijders
Dat Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk een venijnige angel is in de coalitie én het bestaan van president Chandrikapersad Santokhi, hoeft geen betoog. De kans is groot dat laatstgenoemde meegesleept wordt in de val die de marronpartij vrijwel zeker gaat maken.
De Abop zal door het gewijzigde kiesstelstel en de fratsen die Brunswijk in de afgelopen jaren heeft uitgehaald, bij de komende verkiezingen flink moeten inleveren. Het is daardoor hoogst onwaarschijnlijk dat we de partij in het machtscentrum gaan terugzien. Mocht dat toch zo zijn dan zal dat in een zeer bescheiden rol zijn.
Het zijn vooral de vele fratsen en handelingen
Maar Brunswijk staat duidelijk boven de wet en Santokhi accepteert dat. Mede daardoor staat zijn gezag zwaar onder druk en bestaat er
Brunswijk reeg de misdragingen aan elkaar, ook gedurende zijn vicepresidentschap. Kort na zijn aantreden begon het al, toen hij veelvuldig de heersende Covid-regels aan zijn laars lapte. Zoals in maart 2021 – op het hoogtepunt van de pandemie terwijl Surinamers zuchtten onder lockdown, een samenscholingsverbod en andere beperkende maatregelen – toen hij groots zijn zestigste verjaardag in zijn huis te Paramaribo-Noord vierde. Los van het feit dat dergelijke bijeenkomsten verboden waren, hielden de vele gasten niet de onderlinge twee meter afstand en droegen ze geen mondkap.
Brunswijk jokte zelf echter dat bij alle coronamaatregelen in acht waren genomen. Maar op beelden die via sociale media verschenen, bleek echter het tegendeel. Zijn partijgenoot, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, gooide er nog een schepje leugens bovenop door te stellen dat er helemaal geen feest is geweest en dat de politie daarom niet heeft opgetreden. “Er waren wel wat mensen, maar iedereen heeft zich aan de covid-regels gehouden en had een mondkapje op”, beweerde Amoksi, die zelf ook op het verboden feestje was.
Maar het gefeest van Brunswijk had geen enkel gevolg voor Brunswijk; Santokhi kon hier niets van zeggen omdat hij en zijn VHP-ministers ook constant de regels met voeten traden. Het gelieg van Brunswijk zou veelvuldig de standaard worden in zijn reacties in kwesties die de samenleving bezighielden. Zo ook toen hij partijgenoot Diana Pokie wilde weg hebben als minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) omdat zij zijn opdrachten om grond onterecht uit te geven, niet wilde uitvoeren.
Brunswijk haalde als argumenten voor haar ontslag aan dat ze zou hebben gesjoemeld en schermde met zelfverzonnen onderzoeksrapporten waaruit dat zou blijken. Santokhi, die als enige de bevoegdheid heeft bewindslieden te benoemen en te ontslaan, trapte met open ogen in die leugen en gaf Pokie haar congé. Het staatshoofd liet voor de show nog wel een onderzoek instellen naar de zogenoemde misstanden onder haar bewind, maar daar is nooit meer wat van gehoord.
Meest openlijke en schandalige leugen van Brunswijk deed hij in december 2021 in De Nationale Assemblee (DNA), toen hij uren na de mishandeling door zijn beveiligers van de mediawerker Jason Pinas jokte dat deze in Brunswijks auto was gegaan om foto’s te nemen.
Uit beelden bleek dit absoluut niet waar te zijn. Maar de vertegenwoordigers in het hoogste college van staat wuifden dat achteloos weg en ook Santokhi heeft daar nimmer een punt van gemaakt. Terwijl dit een zeer ernstige kwestie was, waarvoor de vicepresident zelfs weggestuurd had moeten worden. Dat gebeurde echter niet. Dit geeft niet alleen de zwakte van de president aan, maar ook van de DNA.
Her criminele verleden van Brunswijk speelde ook regelmatig op in de voorbije jaren. Zijn vriend Piet Wortel kon dankzij hem (en Amoksi) jarenlang relatief veilig in Suriname een luxe leven leiden. De twee kennen elkaar al jaren uit het circuit, en de Nederlander met Surinaamse roots nadat hij naar zijn geboorteland was gevlucht omdat hij in Nederland nog een restje moest uitzitten van een zevenjarige gevangenisstraf wegens grootschalige cocaïnehandel.
Drie jaar kon hij zich hier schuilhouden en was in die periode kind aan huis bij de vicepresident, voor wie hij – zo bleek later toen hij op Aruba was opgepakt – grote hoeveelheden goud bewaarde en verhandelde. Vooral dat laatste riep een hoop vraagtekens op, behalve bij Santokhi die daar nooit een punt van heeft gemaakt. Zoals hij ook nooit wat heeft gezegd over de opmerkingen van zijn plaatsvervanger over de integriteit van het Openbaar Ministerie en hemzelf in de zaak van de criminele ondervoorzitter van de Abop, Joel ‘Bordo’ Martinus.
Door zich dit allemaal te laten welgevallen en daar schijnbaar helemaal geen mening over te hebben, ondergraaft Santokhi zijn eigen positie, die hij kennelijk ondergeschikt maakt aan die van zijn vicepresident. Maar die hem best wel eens mee zou kunnen slepen in zijn onvermijdelijke val.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie