• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AMSTERDAMSE ‘WITWASFAMILIE’ KRIJGT JARENLANGE CELSTRAFFEN OPGELEGD

| united news | Door: Redactie

De reiswinkel van de familie Basnoe in de Amsterdamse Pijp. | Beeld: Crimesite.nl

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag een aantal leden van de Amsterdamse ‘witwasfamilie’ Basnoe veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.

Imranalie ‘Bassie’ Basnoe, die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als leider van de criminele familie, kreeg zes jaar voor witwassen, ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. Dat meldden verschillende Nederlandse media, waaronder Het Parool.

Drie andere leden van de familie-Basnoe die Surinaamse roots heeft, zijn veroordeeld tot celtraffen van vier jaar, 44 maanden en 40 maanden cel. De rechtbank acht bewezen, dat de hoofdverdachte ‘Bassie’ Basnoe (56) ongeveer

1,3 miljoen euro heeft witgewassen, net als meerdere merkhorloges en twee auto’s.

Hij leidde een criminele organisatie die volgens de rechtbank een bedrag van in totaal bijna 96 miljoen euro heeft witgewassen. Ook hield de organisatie zich bezig met bankieren zonder dat men daar een vergunning voor had.

De veroordeelden kregen eenderde minder straf, nadat ze op basis van afspraken met het Openbaar Ministerie, bekentenissen hebben afgelegd en andere procesfaspraken hebben gemaakt en zich neerleggen bij de bewijzen in het dossier.

De veroordeelde zitten hun straffen direct uit, en leveren een fortuin aan geld en spullen in, aldus de Nederlandse media. Volgens het

OM vormden de Basnoe’s van 2018 tot 2022 een criminele organisatie die ondergronds bankierde voor de onderwereld, voornamelijk drugscriminelen. In totaal zou meer dan euro 95 miljoen zijn witgewassen, voor criminele klanten uit Dubai, Suriname, Ecuador, Colombia en Mexico.

De bende opereerden vanuit een reisbureau en winkels in Amsterdam, met een hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost. In Amsterdam heeft de gemeente in mei 2022 drie bedrijven van de familie Basnoe voor een half jaar gesloten omdat die in het toen lopend onderzoek verdacht werd van witwassen van tientallen miljoenen euro’s.

Het ging toen om het reisbureau in de Eerste van der Helststraat in De Pijp, een tropische winkel aan het Krugerplein in Amsterdam-Oost en een bedrijfspand aan de Hoogoorddreef in Amsterdam-Zuidoost.

De aanleiding voor de sluiting was dat er op de drie locaties tijdens invallen door de politie op 12 april 2022 grote bedragen in contanten zijn gevonden, ook in verborgen ruimtes. Verder lagen er spullen die de recherche in verband bracht met ondergronds bankieren, zoals een geldtelmachine. In het reisbureau achter de Albert Cuypmarkt lagen 160.665 euro en kleinere bedragen in Britse ponden, dollars en Indiase roepie. In een verborgen ruimte stonden twee kluizen.

Bij de invallen op vijftien lokaties in Amsterdam, Diemen, Almere en Amstelveen werden die dag tien mannen uit de familie Basnoe in de leeftijd van 24 tot en met 60 jaar aangehouden. Behalve 1.4 miljoen euro aan contanten werd ook een bedrag aan bitcoins, een vuurwapen, talrijke luxe spullen en ‘gegevensdragers’ zoals computers en smartphones in beslag genomen.

Een team van circa vijftien financieel rechercheurs zette zich begin 2020 aan het onderzoek naar de criminele familie die in de Amsterdamse onderwereld en ver daarbuiten al heel lang een naam had in het wegsluizen van geld via ondergronds bankieren en transacties met cryptovaluta. De ouderen hadden de leiding en de jongeren waren belast met de uitvoering De winsten uit de internationale drugshandel gingen voornamelijk naar plaatsen zoals Dubai.

Door de politie onderschepte berichten wezen er volgens het onderzoeksteam op dat in het pand contant geld werd ingeleverd en opgehaald, geld dat ‘zeer vermoedelijk afkomstig is uit de handel in drugs’, aldus de gemeente. Ook bezochten bekende criminelen met tassen het pand in en uit.

Observatieteams en camera’s registreerden hoe leden van de familie boodschappentassen en sporttassen vol cash geld vervoerden, ook in auto’s met een verborgen ruimte. De gemeente schreef dat er mogelijk vuurwapens in het pand aanwezig zijn geweest, en er door ripdeals risico’s waren voor de openbare veiligheid.

In de tropische winkel aan het Krugerplein lag in een verborgen ruimte 72.730 euro. Ook daar stond een geldtelmachine en er lagen twee tokens die criminelen gebruiken bij overdracht van geld bij anonieme transacties. Ook in die winkel kwamen volgens de politie veel criminelen met tassen langs. Behalve handel in cash geld bleek de familie ook te handelen in cryptovaluta, zoals bitcoins. De organisatie was al vele jaren actief. Het OM denkt zelfs al 16 tot 20 jaar.

Het onderzoek naar de familie startte na een tip van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), waarin werd aangegeven dat meerdere leden van een familie al vele jaren in het ondergronds bankieren zouden zitten en grote geldbedragen zouden witwassen.

De familie heeft overigens nog meer winkels en bedrijven. Destijds ontkende een van de broers Basnoe tegen Het Parool dat er grote geldbedragen werden vervoerd naar de winkel. Als reden voor de cash gaf hij aan dat klanten hun vliegreizen vaak met cash afrekenen. Bovendien sturen leden van Surinaamse families elkaar geregeld geld toe via de legale geldtransferdienst die het bedrijf aanbood.

De politie hield de winkels van de familie Basnoe al vele jaren lang in de gaten. In verschillende (drugs)onderzoeken komen ze naar boven als contacten van verdachten. In 2008 is één van de broers in België veroordeeld voor witwassen.

De recherche vond in het onderzoek naar hun bedrijf aan de Hoogoorddreef verbanden met het onderzoek naar een pand in De Kwakel waar eerder 11 miljoen euro contant geld, 3000 kilo cocaïne en zes vuurwapens zijn aangetroffen.

Zo ontving één van de bezoekers van het pand aan de Hoogoorddreef een gevulde tas van iemand die het pand in De Kwakel in gebruik had, aldus een observatie van de politie. In de zaak van De Kwakel is in januari een man veroordeeld tot acht jaar cel.

Het onderzoek heeft volgens het OM aangetoond dat de rol van bankiers die het geld tussen kopers en verkopers van drugs regelen, bijna even belangrijk is als de daadwerkelijke drugshandel zelf. Zonder geld is er geen handel, en zonder bankiers is er geen geld, stelde het OM in februari dit jaar tijdens een rechtszitting.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: JARENLANGE CELSTRAFFEN VOOR AMSTERDAMSE ‘WITWASFAMILIE’ BASNOE

| united news | Door: Redactie