ACHT JAAR GEËIST TEGEN VERDACHTE IN VRIJHEIDSBEROVINGSZAAK RODNEY CAIRO
| dagblad de west | Door: Redactie
In de strafzaak in verband met een poging tot ontvoering van de militair Rodney Cairo, is tegen de verdachte Imro Midema acht jaar geëist. Danielle Veira, de voormalige directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), is eveneens als verdachte aangemerkt en staat ook terecht voor de Krijgsraad.
Openbaar Ministerie
De vrijheidsberovingszaak van Rodney Cairo ging onlangs op 27 april 2023 voor, waarbij de verdachte Imro Midema niet verschenen is, waardoor de rechter verstek heeft verleend. De kantonrechter deelde aan de officier van justitie mee, dat de vervolging geen behoefte heeft om getuigen te horen in deze zaak. De zitting werd toen uitgesteld
Beiden worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan onder andere het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving (ontvoering); oplichting; diefstal; huisvredebreuk en
Directoraat Nationale Veiligheid
Rodney cairo werd in april 2020 bij een inval in zijn woning aan de Zirkoonstraat door vier zwaarbewapende in het zwart geklede en gemaskerde mannen hard aangepakt en enkele uren gegijzeld. Enkele bezittingen van Cairo werden door het viertal afhandig gemaakt. Bij deze actie werd Cairo mishandeld en kennelijk was het de bedoeling hem te ontvoeren. Deze actie zou zijn uitgevoerd in opdracht van het DNV, waar Veira de directeur van was. Veira werd in december 2020 al gehoord in deze zaak. Het DNV ontbeert elke bevoegdheid acties als bij de heer Cairo uit te voeren.
Wapenbadges
Veira is ook onder een vergrootglas geplaatst vanwege het feit dat in de periode dat zij de leiding had over het DNV, er wapenbadges van DNV aan burgers zijn verstrekt om wapens te kunnen dragen. Naar aanleiding van het gerechtelijk vooronderzoek onder leiding van de rechter-commissaris, wordt Veira ervan verdacht betrokken te zijn bij het verstrekken van wapenbadges van DNV aan burgers.
Naar verluidt, hebben verschillende mensen een wapenbadge voor een vuurwapen ontvangen van DNV, waarna zij vervolgens een wapen hebben aangeschaft. “Zo hebben deze mensen die geen toestemming van de procureur-generaal hadden verkregen om wapendrager te zijn, toch via een achterdeur een illegaal wapen tot een ‘legaal wapen’ kunnen maken. Om hun illegale wapen te legaliseren, kregen zij door medewerking van Veira, een wapenbadge. Met andere woorden, zou het hier om een wapen van DNV gaan, hetgeen niet het geval was’’, aldus onze bron. Verder vernemen wij, dat er ook andere gevallen waren, waarbij mensen zogenaamd werden bewapend door DNV, maar deze wapens komen niet voor in de registratie van het directoraat.
Wapenbadges aan burgers
Het onderzoek van de rechter-commissaris moest uitwijzen, hoe de mensen van DNV aan die vuurwapens zijn gekomen, om ze vervolgens te verstrekken aan voormelde personen. Er hebben zich ook gevallen voorgedaan, waarbij mensen naar een lokale handelszaak stapten, om een vuurwapen te kopen met toestemming van Veira. ‘’Kortom, met behulp van het DNV werden er wapenbadges aan burgers verstrekt, waardoor ze een vuurwapen mochten dragen. Die bevoegdheid ligt alleen bij de procureur-generaal en niet bij DNV”, aldus onze bron.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| dagblad de west | Door: Redactie