• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

5000 LANDSDIENAREN HEBBEN NOG GEEN WERKPLEK

| dagblad de west | Door: Redactie

Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken, heeft onlangs de resultaten van de verplichte Landsdienarenregistratie (LDR) en het vervolgtraject bekendgemaakt. De minister verklaarde dat dit traject succesvol is afgesloten. Er is onder andere een goed overzicht gemaakt van het ambtenarenapparaat.

Volgens het Landsdienarensysteem, zijn er bijkans 54.000 personen in overheidsdienst zijn, hiervan hebben 48.622 ambtenaren zich geregistreerd. 6000 ambtenaren hebben zich niet laten registreren, van deze personen zal het loon worden stopgezet. Daarnaast is er een groep van 5000 ambtenaren die zich wel heeft geregistreerd, maar nog geen werkplek heeft. Tijdens de ambtenarenregistratie is onder andere ook de mogelijkheid geboden voor vervroegde

uitdiensttreding, indien men aan de voorwaarden voldoet. 766 landsdienaren hebben aangegeven van deze voorziening gebruikt te willen maken. De procedure voor de vervroegde uitdiensttreding is inmiddels ingezet.

Somohardjo spreekt van een heugelijk feit. Volgens de bewindsman is de verplichte landsdienarenregistratie, ondanks de aanvankelijke weerstand, een groot succes geworden. Somohardjo zegt, dat verandering altijd met weerstand gepaard gaat en dat het uiteindelijke doel is om verbetering en succes te boeken. De bewindsman benadrukt, dat samen met de minister van Financiën en Planning, de stimulus-beschikking is getekend, die bedoeld is voor ambtenaren die vervroegd uit overheidsdienst willen treden.

Met de ambtenarenregistratie heeft BiZa meer inzicht gekregen in de competenties en kwalificaties van de ambtenaren, waardoor er een meersporig personeelsbeleid kan worden ontwikkeld en uitgevoerd. Als gevolg van de ambtenarenregistratie wordt de betaalrol ook opgeschoond, persoonsgegevens zijn makkelijker te verifiëren en alsook de personen die oneigenlijke betalingen krijgen.

Per 1 januari 2024 zal volgens de minister, een modern personeelsinformatiesysteem worden gelanceerd. Het is ook van belang dat het vervolgtraject goed wordt afgerond. Het stopzetten van onrechtmatige lonen zal voor zowel Suriname als de ambtenaren voordelen hebben, waaronder verlaging van de loonkosten, de arbeidscertificatie zal toenemen en ook de personeelstukken van de landsdienaren zullen nu veel sneller worden afgehandeld.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie