• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

In 2023 werden 81 journalisten en mediawerkers vermoord

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR NINIAN CARTERDecember 15, 2023 – Uit gegevens van het Comité ter Bescherming van Journalisten blijkt dat in 2023 81 journalisten en mediawerkers werden gedood, vergeleken met 68 het jaar daarvoor, waarbij de oorlog tussen Israël en Gaza verantwoordelijk was voor 63 van de dodelijke slachtoffers.

De laatste gegevens uit 2023 van een toonaangevende organisatie die de persvrijheid bevordert, benadrukken de ernstige gevaren waarmee journalisten over de hele wereld worden geconfronteerd, en in het bijzonder de gevaren van de oorlog tussen Israël en Gaza.

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn op 14 december 63 journalisten en mediamedewerkers vermoord sinds

het begin van de oorlog op 7 oktober – een dag waarop zes journalisten omkwamen.

Tot nu toe zijn dit jaar wereldwijd 81 journalisten en mediamedewerkers vermoord, waarvan er 65 vermist zijn en nog eens 363 gevangen zitten; vorig jaar werden 68 journalisten vermoord.

In feite werden er in de eerste maand van de oorlog tussen Israël en Gaza meer journalisten gedood dan in enige andere vergelijkbare periode van conflict sinds het CPJ in 1992 dergelijke sterfgevallen begon te registreren.

Op 14 december 2023 bedraagt het oorlogscijfer tussen Israël en Gaza over journalisten:

DOOD: 56 Palestijnen, 4 Israëliërs en 3 LibanezenGEWONDEN: 11VERMIST: 2GEARRESTEERD: 19

Het

is de moeite waard om in gedachten te houden dat de gegevens alleen bevestigde verhalen laten zien en dat de cijfers waarschijnlijk zullen stijgen naarmate het CPJ de rapporten blijft onderzoeken.

| dagblad suriname | Door: Redactie