• zondag 29 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

2023 ook in Suriname statistisch veel warmer 

| dagblad suriname | Door: Redactie

2023 was een buitengewoon warm jaar. Het was niet slechts een gevoel bij velen, maar is inmiddels door data en statistieken aangetoond. In Suriname waren de gevolgen ook duidelijk voelbaar. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft 2023 klimaatrecords verbroken, vergezeld van extreem weer dat een spoor van verwoesting en wanhoop heeft achtergelaten.

Juni, juli, augustus, september en oktober 2023 overtroffen elk het vorige record met ruime marges in alle datasets die door de WMO voor het klimaatrapport worden gebruikt. 

Juli is wereldwijd doorgaans de warmste maand van het jaar, en werd in 2023 zelfs de warmste maand aller tijden ooit. 

Statistieken geven

weer dat in Paramaribo de temperaturen in september en oktober enkele graden hoger zijn geweest. Temperaturen van 38 graden Celcius kwamen steeds vaker voor.

De gemiddelde temperaturen lagen in 2021 en 2022 gedurende de specifieke periode rond de 34-36 graden. In 2023 schoten die omhoog. De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) van het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft hiervoor meerdere malen gewaarschuwd. 

Ongekend 

In oktober vorig jaar gaf de 85-jarige bejaarde heer Abdoel Haroen tegenover Dagblad Suriname te kennen dat het nog nooit in zijn leven zo heet was geweest in Suriname. “Dit soort weerbeeld kan ik mij niet heugen. Het lijkt alsof

het elk jaar een beetje warmer wordt. Maar de hitte van nu heb ik nog nooit meegemaakt”. Aldus de 85-jarige 

De bejaarde Surinamer gaf aan zijn hele leven op Geyersvlijt te hebben gewoond. “Vroeger was er meer groen en minder bebouwing. In mijn jonge jaren was het koeler. Dat kan ik mij goed herinneren.

Met de komst van beton is het langzamerhand warmer geworden in de stad. Maar wat er nu gebeurt weet ik niet. Dit is ongekend. Het werd ook warm na juli voorheen, maar de droogte van nu heb ik nooit meegemaakt. Het is verschrikkelijk heet,” aldus Abdoel, vorig jaar.

Extreme weers- en klimaatgebeurtenissen

De extreme weers- en klimaatveranderingen deden zich over de hele wereld heen voor. Dit had grote gevolgen voor alle bewoonde continenten. Grote overstromingen, tropische cyclonen, extreme hitte en droogte en de daarmee samenhangende bosbranden, kwamen steeds vaker voor.

Volgens de klimaatclassificate van Koppen heeft Suriname een tropisch regenwoud klimaat, waarbij sprake is van 4 seizoenen: de kleine- en grote regentijd en de kleine- en grote droge tijd.  

Het klimaat van de afgelopen 30 tot 50 jaren laat zien dat het weerpatroon in zekere mate verandert. De verandering ligt niet in de seizoensindeling maar meer in het karakter van het weer.  Opvallend is dat gedurende de afgelopen 30 jaren, er een toename is in de frequentie van intensieve neerslag, zware onweer, harde tot stormachtige windsnelheden en overstromingen, maar ook droogte, aldus de MDS.

| dagblad suriname | Door: Redactie